gezondheidsonderzoeken

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over gezondheidsonderzoeken.


Waarom maakt de Raad geen gebruik van de PennHip methode?

In het kader van preventieve screening coördineren en faciliteren wij onderzoek naar heupdysplasie. Dit onderzoek vindt plaats volgens het Algemeen Onderzoeksreglement en verloopt volgens een onderzoeksprotocol. De beoordeling van de röntgenfoto's voldoet daarmee aan de normen van de FCI.

Met de zogenaamde PennHip-methode kun je al op jonge leeftijd een inschatting maken van de losheid van de heupen. Dit heeft een hoge voorspellende waarde voor een mogelijke aanleg voor heupdysplasie. Deze beoordeling is dan ook een welkome aanvulling op de bestaande onderzoeken om heupdysplasie in rashondenpopulaties te voorkomen. Wij registreren de uitslagen hiervan echter niet.

Wij adviseren om niet enkel af te gaan op een Pennhip-uitslag, maar, afhankelijk van het ras op de leeftijd van 12, 18 en/of 24 maanden de heupen (ook) te (laten) beoordelen met behulp van officiële röntgenopnames.

 

Ik ben het niet eens met de beoordeling/uitslag. Wat nu?

Als je het niet eens bent met een beoordeling kun je een herbeoordeling aanvragen. Op de pagina’s over heupdysplasie en elleboogdysplasie lees je meer hierover.

 

Hoe oud moet mijn hond zijn om zijn heupen of ellebogen te laten beoordelen?

Voor onderzoek naar heupdysplasie moet de hond minimaal twaalf maanden oud zijn. Voor een aantal rassen geldt een uitzondering; de volgende honden moeten minimaal achttien maanden oud zijn:

 • Berghond van de Maremmen
 • Bordeaux Dog
 • Bullmastiff
 • Duitse Dog
 • Landseer ECT
 • Leonberger
 • Mastiff
 • Mastino Napoletano
 • Newfoundlander
 • Pyreneese Berghond
 • Sint Bernard

 

Voor onderzoek naar de ellebogen moet de hond minimaal achttien maanden oud zijn. De Golden Retriever, Labrador Retriever, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Flatcoated Retriever, Duitse Herdershond en Rottweiler zijn hierop een uitzondering. Zij kunnen het onderzoek al vanaf twaalf maanden oud ondergaan.

 

Hoe krijg ik mijn foto’s terug?

Als je de foto’s terug wilt, kun je dit aangeven op het onderzoeksregistratieformulier bij de dierenarts. Ongeveer zes weken na de registratiedatum sturen we de foto’s naar de eigenaar of dierenarts, afhankelijk van wat je op het formulier hebt aangegeven.

 

Wanneer krijg ik mijn HD/ED certificaat?

Als je de kosten voor de beoordeling van de röntgenfoto’s voor heupdysplasie (HD) of elleboogdysplasie (ED) hebt voldaan, sturen we de foto door naar het panel dat de foto’s beoordeelt. Het panel beoordeelt foto’s voor heupdysplasie iedere week en foto’s voor elleboogdysplasie om de twee weken. Daags na de beoordeling ontvangen wij de uitslag. Wij registreren de uitslag en maken het certificaat. Meestal heb je het certificaat ongeveer één week na de beoordeling in huis.