Gebruikshonden verklaring

Een gebruikshondenverklaring heb je nodig om je in te kunnen schrijven in de gebruikshondenklas op tentoonstellingen, kampioenschapsclubmatches en clubmatches. Zonder deze verklaring mag een tentoonstellingssecretariaat jouw hond niet indelen in de gebruikshondenklas.


Wanneer krijg je een gebruikshondenverklaring?

Je kunt een verklaring alleen aanvragen bij de kennelclub van het land waar je woont. Om een verklaring te krijgen, moet je hond aan de gestelde voorwaarden voldoen.

In het algemeen geldt voor in Nederland behaalde resultaten:

  • Voor werkhonden heb je IPO-VO, IPO I, II en/of III nodig; voor meer informatie klik hier.
  • Voor Waterwerkbrevetten heb je de brevetten A,B,C of D nodig; voor meer informatie klik hier.
  • Voor Herding heb je een herding trial nodig; voor meer informatie klik hier.  
  • Voor Jachthonden en Lopende honden moet je een ORWEJA-kaart aanvragen bij Orweja. Deze kaart krijg je als je in Nederland op officiële veldwedstrijden de kwalificaties G t/m U en CQN in Kampioenschaps-, novice- en jeugd-veldwedstrijden behaald hebt. Voor meer informatie klik hier.
  • Voor Windhonden moet je kunnen bewijzen dat je tenminste vier maal aan CACIL-rennen of -coursings hebt deelgenomen gedurende een periode van tenminste een jaar plus een dag. Bij zowel de rennen als de coursings moet je aantonen dat je hond twee keer in de bovenste helft van de uitslag is geëindigd. Daarbij moet je hond bij coursing tenminste 75% van het maximaal aantal te behalen punten hebben. Voor meer informatie klik hier.

 

Hoe vraag je een verklaring aan?

Als je een gebruikshondenverklaring wilt aanvragen, vul het Aanvraagformulier in. 

Als jouw hond in aanmerking komt voor een gebruikshondenverklaring, dan sturen we je een factuur. De kosten voor het aanvragen van een gebruikshondenverklaring vind je in de tarievenlijst.