Hoe word je Best in Show

Op een show word er aan het einde één hond gekozen tot Best in Show. De overall winnaar van alle winnaars. Maar hoe word je nou Best in Show?


Tijdens een tentoonstelling worden alle ingeschreven honden gekeurd in een bepaalde groep en in een specifieke volgorde.

Reuen en teven van hetzelfde hondenras komen eerst tegen elkaar uit in klassen. Klassen zijn ingedeeld op basis van leeftijd (bijv. puppy,
jeugd, veteranen) of behaalde resultaten (kampioen, gebruikshond, etc.). De keurmeester bepaalt eerst de winnaars van de verschillende klassen, reuen en teven gescheiden. 

Alle winnaars van de verschillende klassen bij de reuen en bij de teven komen tegen elkaar uit voor ‘beste reu’ en ‘beste teef’. Deze twee strijden om de titel ‘Beste van het ras’/ Best of Breed (BOB).

Alle beste van het ras binnen dezelfde FCI-groep komen tegen elkaar uit voor Beste in de Groep / Best in Group (BIG). Alle meer dan 350 rassen zijn verdeeld over 10 FCI-rasgroepen.

Alle 10 rasgroepwinnaars strijden tenslotte om de ultieme titel Best in Show (BIS). 

Erekeuringen

De keuringen per ras vinden gespreid over de dag plaats in kleinere keuringsringen. De speciale erekeuringen vinden daarna plaats in de grote erering. Vaak zijn er nog speciale keuringen zoals ‘beste koppel’, waar 1 reu en 1 teef van een ras als koppel beoordeeld worden, ‘beste veteraan’ en ‘beste puppy’.

Ook is er de ‘beste van de Nederlands Rassen’, waarbij alleen de ‘beste van het ras’ van de 10 Nederlandse rassen deelnemen.

Daarna vinden alle 10 Best in Group en als afsluiting de Best in Show-keuring plaats.

de weg naar best in show