Hond van het Jaar Show

De Hond van het Jaar Show is een evenement dat niet meer is weg te denken uit de Nederlandse kynologie. Aan het begin van het nieuwe jaar is het toneel  van en voor de crème de la crème van rashonden uit Nederland. Deze honden tonen zich die dag aan de keurmeesters en aan het publiek.


  

 

Deelname op uitnodiging

De Hond van het Jaar Show is geen tentoonstelling waarvoor je je kunt inschrijven. Kwalificeert je hond zich op tentoonstellingen door het kalenderjaar heen, dan nodigen wij je uit om je hond in te schrijven voor de Hond van het Jaar Show.

Kwalificeren voor Hond van het Jaar Show

Je hond kan zich op verschillende manieren kwalificeren. We zetten ze hier voor je op een rij.

In verband met de COVID-pandemie heeft de Hond van het Jaar show 2020, welke gehouden zou worden in 2021, niet plaatsgevonden. Voor de Hond van het Jaar Show 2020 & 2021 worden honden uitgenodigd die zich in 2020 en/of 2021 hebben gekwalificeerd. 
Dit geldt ook voor de honden die in 2021 de titel Clubwinnaar 2020 hebben behaald. 

Beste Hond van het Jaar 

  • Je hond heeft zich in het afgelopen jaar op een in Nederland gehouden CAC- of CAC/CACIB-tentoonstelling voor alle rassen of een bepaalde rasgroep als eerste, tweede of derde in zijn rasgroep geplaatst.
  • Je hond is in het afgelopen jaar Clubwinnaar geworden op een Kampioenschapsclubmatch van het betreffende ras.
  • Je hond is in het afgelopen jaar "Beste van het ras" geworden op de "Nationale"- de CAC show voor de Nederlandse rassen welke om het jaar wordt georganiseerd.
  • Kwalificatie is alleen mogelijk als je hond in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) is ingeschreven en de eigenaar Nederlands ingezetene is. 


Beste Veteraan van het Jaar

  • Je hond is in het afgelopen jaar op een CAC- of CAC/CACIB-tentoonstelling voor alle rassen of een specifieke rasgroep beste veteraan van de dag geworden.
  • Kwalificatie is alleen mogelijk als je hond in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) is ingeschreven en de eigenaar Nederlands ingezetene is. 

NB een hond die zich gekwalificeerd heeft door beste veteraan van de dag te worden, kan alleen bij de veteranen worden ingeschreven. Een hond die zich voor de HvhJ heeft gekwalificeerd (1-2-3 groep of CW) kan niet bij de veteranen worden ingedeeld, ook niet als deze ondertussen ouder is dan 8 jaar. Het is mogelijk dat een hond 2 x kan worden ingeschreven als deze in het afgelopen jaar 1-2-3 of clubwinner is geworden en daarnaast zich ook geplaatst heeft als beste veteraan van de dag. In dat geval zijn het 2 aparte inschrijvingen. 

Beste hond van de Nederlandse Rassen van het Jaar

  • Behoort je hond één de Nederlandse rassen, heeft hij zich gekwalificeerd en heb je hem ingeschreven voor de verkiezing ‘Beste Hond van het Jaar’ of ‘Beste Veteraan van het Jaar’, dan is hij automatisch gekwalificeerd en ingeschreven voor ‘Beste Hond van de Nederlandse Rassen’. Dus alleen als de hond zich al gekwalificeerd heeft door 1, 2 of 3 van de rasgroep te worden of de titel Clubwinner heeft gekregen op een Kampioenschapsclubmatch.
  • Kwalificatie is alleen mogelijk als je hond in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) is ingeschreven en de eigenaar Nederlands ingezetene is. 

M.i.v. 2019 kunnen een aantal "nationaal erkende rassen" worden ingeschreven op de Nederlandse tentoonstellingen. Die vallen onder een aparte groep (ook in de eindkeuring). Op dit moment komen deze nog niet in aanmerking voor een kwalificatie voor de Hond van het Jaar Show.

Heb je vragen over de kwalificaties of de inschrijfuitnodigingen, neem dan contact met ons op via hondvanhetjaar@raadvanbeheer.nl

 

Aanmelden Clubwinnaar

De rasvereniging hoeft de clubwinnaar niet meer aan te melden bij de Raad van Beheer. 

De Clubwinnaars worden aan de hand van de door de vereniging doorgestuurde uitslagen uitgenodigd. 


Hond van het Jaar Show 2020 & 2021

In 2021 kon de Hond van het Jaar Show 2020 niet doorgaan vanwege de COVID-pandemie.
Onder voorbehoud van de dan geldende maatregelen wordt in het eerste kwartaal van 2022 de Hond van het Jaar Show 2020 & 2021 gepland. 

De definitieve datum, de locatie en de keurmeesterslijst volgt binnenkort. 

Bezoekhonden 

I.v.m. de beperkte ruimte zijn bezoekhonden niet toegestaan.


Inschrijven

De eigenaren van de geselecteerde honden ontvangen, als de definitieve datum is vastgesteld, per email een uitnodiging om in te schrijven voor de Hond van het Jaar Show. 

Partners

Grote kynologische evenementen kunnen niet zonder sponsors of partners. Dat geldt ook voor de Hond van het Jaar Show. Onze partner is Eukanuba.