Ringtraining

Bij de keuring op een exterieurshow gaat het erom dat de hond zich zo voordelig mogelijk toont. De keurmeester beoordeelt de hond in stand èn in beweging. Om een goed totaalbeeld te krijgen, betast de keurmeester de hond. Veel mensen trainen hun hond op wat er gebeurt als de hond in de ring komt tijdens zo’n keuring. Ook oefenen ze met hun hond op andere aspecten van een keuring.


Een hond moet op een show rustig kunnen staan, soepel kunnen meelopen en zich zonder problemen laten betasten. De ene hond gaat dat makkelijker af dan de andere. Door oefening valt veel te leren en ook te perfectioneren. De cursus waar je kunt leren je hond zo goed mogelijk voor te brengen, heet ‘ringtraining’. Veel kynologenclubs bieden deze cursus aan.

Iedere kynologenclub organiseert de ringtraining op een andere manier. Sommigen hebben een cursus van enkele weken met een bepaalde opbouw erin. Anderen bieden een wekelijks uurtje aan, waarop ieder die dat wil, al dan niet na aanmelding, terecht kan.

Tijdens de ringtraining boots je de situatie in de ring na. Je oefent dan de elementen van de individuele keuring: in stand zetten en blijven staan, gebit tonen, betasten, gangwerk tonen in een driehoek en op en neer. De instructeur bekijkt je hond met een keurmeestersblik en geeft je tips hoe je je hond beter kunt presenteren. Vaak is als hulpmiddel een grote spiegel aanwezig, waarin je je hond kunt zien vanuit het gezichtspunt van de keurmeester. Met de spiegel leer je om die dingen waar een keurmeester naar kijkt zelf ook te zien.