Engelse Obedience

Obedience is gehoorzaamheid, en dat is dan ook precies de kern van de zaak bij deze hondensport. Het doel van obedience is om zo’n hoog mogelijke graad van gehoorzaamheid en perfectie te laten zien in de oefeningen. Het programma bestaat uit verschillende oefeningen die uiteenlopen van volgen tot sorteren en apporteren. Engelse obedience heeft erg veel raakvlakken met FCI obedience. Eén van de verschillen is dat FCI obedience in Nederland door ons gereglementeerd wordt, terwijl The Kennel Club in Groot-Brittannië Engelse obedience reglementeert.


Waarom Engelse obedience?

Omdat het leuk (en bovendien ook handig) is om een hond te hebben die goed luistert én omdat het prachtig is om daar samen met je hond aan te werken.

 

Voor wie is obedience geschikt?

Obedience is één van de hondensporten die echt voor elke mens en elke hond geschikt is. Omdat bepaalde rassen – met name de (schaaps)herders – qua intelligentie en werklust uitblinkers zijn, zie je in de absolute top bijvoorbeeld veel Border Collies. Maar voor elke hond is het een uitdaging om zo goed mogelijk te leren luisteren. Zowel in Groot-Brittannië als in Nederland is het kampioenschap Engels obedience open voor alle honden, zowel met als zonder stamboom.

 

Recreatief of wedstrijden?

Natuurlijk kun je gewoon thuis, of bij de hondenschool of kynologenclub trainen en werken aan de gehoorzaamheid van je hond. Als jullie er samen lol in hebben en het gaat goed, kan het een leuke nieuwe uitdaging zijn om de prestaties in wedstrijdverband te meten. Net als FCI obedience kun je ook Engelse obedience op wedstrijdniveau beoefenen. De oefeningen en de puntentelling verschillen op diverse onderdelen maar bij beide vormen van hondensport is het de gehoorzaamheid waar het om draait. Bij Engelse obedience worden vaak de Engelse termen gebruikt. Er zijn zes klassen waarvan de niveaus oplopend zijn: pre-beginners, beginners, novice, klas A, klas B en klas C.

 

Waar kan ik deze sport beoefenen?

Thuis in de huiskamer, tijdens het uitlaten, in het bos en natuurlijk ook bij jouw eigen kynologenclub. Wij reglementeren deze vorm van hondensport nog niet officieel, maar bij ons aangesloten kynologenclubs organiseren vaak wel cursussen of wedstrijden Engelse obedience.

 

Wat heb je nodig voor Engelse obedience?

Een mens en een hond. Dat is alles en dat is ook een van de voordelen van deze sport. Je heb geen speciale kleding of attributen nodig en je kunt altijd en overal oefenen.