FCI Obedience

Bij FCI obedience (vroeger Gedrag & Gehoorzaamheid, ook wel G&G, genoemd) is het doel om zo’n hoog mogelijke graad van gehoorzaamheid en perfectie te laten zien in de oefeningen. Het programma bestaat uit verschillende oefeningen die uiteenlopen van volgen tot sorteren en apporteren. FCI obedience is een FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkende sport. In Nederland reglementeren wij deze sport.


Waarom FCI obedience?

Omdat het leuk (en bovendien ook handig) is om een hond te hebben die goed luistert én omdat het prachtig is om daar samen met je hond aan te werken.

 

Voor wie is FCI obedience geschikt?

FCI obedience is één van de hondensporten die echt voor elke mens en elke hond geschikt zijn. Omdat bepaalde rassen – met name de (schaaps)herders – qua intelligentie en werklust uitblinkers zijn, zie je in de absolute top bijvoorbeeld veel Border Collies. Maar voor echt elke hond is het een uitdaging om zo goed mogelijk te leren luisteren.

 

Recreatief of wedstrijden?

Natuurlijk kun je gewoon thuis, of bij de hondenschool of kynologenclub trainen en werken aan de gehoorzaamheid van je hond. Als jullie er samen lol in hebben en het gaat goed, kan het een leuke nieuwe uitdaging zijn om de prestaties in wedstrijdverband te meten. Voor de examens die plaatsvinden na afsluiting van een cursus heb je een geldige startlicentie nodig net als voor deelname aan wedstrijden. Een startlicentie kun je hier aanvragen. Eerst moet je een hondenlogboek hebben om deze licentie aan te kunnen vragen. Klik hier Hondenlogboek voor meer informatie.

 

Er zijn vier klassen (beginners, 1, 2 en 3) waarin je kunt deelnemen aan examens en wedstrijden. Door het behalen van diploma’s of brevetten kom je steeds in een hogere klasse terecht. Als je op een wedstrijd de kwalificatie ‘Zeer Goed’ behaalt, krijg je een diploma. Bij de kwalificatie ‘Uitmuntend’ een brevet. Als je op internationaal niveau wedstrijden wilt lopen, moet je een brevet halen om naar een hogere klasse te mogen. Op de wedstrijden kun je ook punten halen voor de titel ‘Wedstrijdkampioen’ van dat jaar en voor de selectie voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap. Om te zien waar er examens en wedstrijden georganiseerd worden, kijk Evenementkalender – Sporten bij de Raad van Beheer.

 

Waar kan ik deze sport beoefenen?

Thuis in de huiskamer, tijdens het uitlaten, in het bos en natuurlijk ook bij jouw eigen kynologenclub. Veel kynologenclubs geven trainingen in FCI obedience. Vaak organiseren zij ook de examens als afsluiting van een cursus. Deze examens zijn geen clubexamens maar landelijke examens. Door ons aangestelde keurmeesters nemen de examens af.

Meer informatie over FCI obedience vind je op de website fciobedience.nl.

 

Wat heb je nodig voor FCI obedience?

Een mens en een hond. Dat is alles en dat is ook een van de voordelen van deze sport. Je heb geen speciale kleding of attributen nodig en je kunt altijd en overal oefenen.

 

Commissie FCI obedience

De Commissie FCI obedience zorgt voor continuïteit in de sport, met name op wedstrijdniveau. De leden van de commissie worden democratisch gekozen en vertegenwoordigen alle partijen: verenigingen, keurmeesters en de sporters zelf. Samen besluiten ze over onder andere de reglementen, de selectiecriteria voor het Nederlands Kampioenschap. Ook zorgen ze voor de wedstrijdkalender en de communicatie tussen alle partijen. De commissie organiseert elk jaar enkele wedstrijden, onder andere het Nederlands Kampioenschap. Tevens draagt de commissie zorg voor uitzending van één of meer combinaties naar het Wereldkampioenschap.

 

Uitslagen en competitiestand

De uitslagen van wedstrijden zijn hier te zien.

 

Keurmeesters

Klik hier voor alle FCI obedience -keurmeesters.

 

Reglementen

Voor de wedstrijden gelden diverse reglementen. Je vind deze reglementen op de pagina 'regelgeving voor sporten met je hond'.