Flyball

Flyball is de enige teamsport binnen de hondensport! De honden moeten zo snel mogelijk over een hindernisbaan om de bal uit het apparaat te halen. Het is eigenlijk een soort estafetterace. De FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkent flyball; wij reglementeren deze sport.


Waarom flyball?

Flyball is dé sport voor teamplayers binnen de hondenwereld, en dat geldt voor zowel de bazen als de honden. Samen met je team werken jij en je hond eraan om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Flyball is meer dan ‘balletjes vangen’, het is een spannende, energieke sport waar intensieve training bij komt kijken. Een echte uitdaging voor hond en baas.

 

Een van de leuke dingen van flyball is de diversiteit aan hondenrassen. Binnen een team (van acht honden) mogen niet meer dan twee honden van hetzelfde ras zijn of van dezelfde variëteit zijn. Daarbij wordt een niet-rashond die lijkt op een bepaald ras, ingedeeld bij het ras waar hij (het meest) op lijkt.

 

Voor wie is flyball geschikt?

Voor alle honden van minimaal tien maanden oud die dol zijn op ballen vangen en apporteren, én hun minstens zo balgekke bazen. De honden moeten sociaal zijn (ze opereren namelijk in teamverband), en qua bouw in staat zijn om te vangen, rennen en te springen. Om goed te kunnen flyballen wordt er nogal wat gevraagd van de hond qua snelheid en wendbaarheid maar ook qua gehoorzaamheid. Met name de commando’s ‘hier’, ‘zit’ en ‘los’ zijn erg belangrijk.

 

Recreatief of wedstrijden?

Bij flyball is het doel om, samen met de andere combinaties in jouw team, als snelste de honden over de baan te laten gaan. De baan bestaat uit vier hekjes, waar aan het eind een ballenapparaat staat. De hond springt over de hekjes, bedient met zijn poot het apparaat waardoor de bal eruit komt en brengt de bal vervolgens zo snel mogelijk weer, via de hekjes, bij zijn baasje. Je kunt de sport zowel recreatief als op wedstrijdniveau beoefenen. Als je een cursus doet, krijg je individueel les. Beoefen je flyball als sport, dan loop je in een team.

 

Waar kan ik deze sport beoefenen?

Veel kynologenclubs geven flyballtrainingen. Een aantal heeft ook wedstrijdteams binnen de gelederen. Om deel te kunnen nemen aan wedstrijden moet je hond een Hondenlogboek hebben. Ook heb je een geldige startlicentie nodig.
Wil je weten wanneer er wedstrijden zijn, kijk dan in onze activiteitenagenda.

 

Wat heb je nodig voor flyball?

Vier hekjes, een ballenapparaat, tennisballen. En als je aan wedstrijden wilt deelnemen: een team van uit acht balgekke honden en hun begeleiders, een ballenlader (dat is degene die ervoor zorgt dat elke hond de juiste bal krijgt en de honden motiveert), en een coach.

 

Commissie Flyball

De Commissie Flyball zorgt dat de sport, met name op wedstrijdniveau, blijft draaien. De leden van de commissie worden democratisch gekozen en vertegenwoordigen alle partijen: verenigingen, keurmeesters en de sporters zelf. Samen besluiten ze over onder andere de reglementen maar ze regelen ook de wedstrijdkalender en zorgen voor de communicatie tussen alle partijen.

  

Uitslagen en competitiestand

Klik hier voor de uitslagen van wedstrijden en de laatste stand van zaken in de jaarlijkse competitie.

 

Keurmeesters

Klik hier voor alle flyball-keurmeesters. 

 

Reglementen

Voor de wedstrijden gelden diverse reglementen, en er zijn verschillende formulieren. Deze vind je op de pagina 'regelgeving voor sporten met je hond'.