Waterwerk

Bepaalde hondenrassen hadden vroeger de taak om vissers te helpen met het uit het water halen van de netten en om drenkelingen te redden. Veel honden hebben die aanleg voor waterwerk nog steeds. Voor deze waterratten is waterwerk dé sport bij uitstek.


Waarom waterwerk?

Waterwerk als sport heeft als doel om honden en hun eigenaren te motiveren om in verenigingsverband brevetten te halen. De moeilijkheidsgraad van de brevetten loopt op van A tot en met D. De oefeningen die je samen met je hond doet zijn sportief, maar tegelijkertijd benaderen ze de werkelijkheid. Zo leren de honden om onder meer een boot, pop of drenkeling op te halen. Ook oefenen ze om een touw, peddel of reddingsvest naar een afgedreven boot te brengen. Daarnaast zijn gehoorzaamheidsoefeningen onderdeel van de training. Omdat de honden veel met andere honden en voor hen onbekende mensen in aanraking komen, is dat goed voor hun ontwikkeling.

 

Voor wie is waterwerk geschikt?

De New Foundlander is de waterwerkhond bij uitstek maar dat geldt ook voor de Landseer ECT en de Leonberger. Ook andere rassen vinden het heerlijk in het water, denk daarbij bijvoorbeeld aan Retrievers, Poedels en Herdershonden, waaronder de Beauceron. Water leuk vinden en graag zwemmen is natuurlijk een eerste vereiste, en daarnaast moet de hond gehoorzaam en sociaal zijn. Ook moet hij beschikken over een gezond lichaam, een goede conditie en een behoorlijke ‘will to please’. Let wel: niet elke hond kan zwemmen! Er zijn rassen en exemplaren die, bijvoorbeeld door hun afwijkende lichaamsbouw, het nooit zullen leren.

 

Recreatief of wedstrijden?

Beiden kan, afhankelijk van het ras van je hond, de motivatie van jullie beiden en de tijd die je in deze vorm van hondensport wilt steken. Veel mensen besluiten om na het volgen van een waterworkshop, die vaak zijn opengesteld voor alle honden die van water houden, om zich verder te verdiepen in het waterwerk.

 

Waar kan ik deze sport beoefenen?

De trainingen voor waterwerk vinden plaats op verschillende plekken in het land. Verschillende hondenscholen, rasverenigingen, kynologenclubs en waterwerkverenigingen organiseren trainingen of waterworkshops. 

Belangrijk is dat de training van de honden geleidelijk aan gebeurt en er geen dwang is.

De data waarop brevettendagen worden gehouden, staan vermeld in de activiteitenagenda op deze site.

 waterwerk waterhond  newfoundlander

 

Wat heb je nodig voor waterwerk?

Om deel te nemen aan ‘waterworkshops’ moet je beschikken over een hond die van water houdt en daar een natuurlijke aanleg voor heeft. 

De deelnemende hond aan een brevettendag moet in het bezit zijn van een Hondenlogboek, waarin de behaalde resultaten worden genoteerd. 

Voor deelname aan een brevettendag, is het vanaf 2019 verplicht om de Basistoets Gehoorzaamheid te behalen voor honden & eigenaren die in Nederland woonachtig zijn. Honden die al in het bezit zijn van een door de Raad van Beheer erkend Nederlands waterwerkbrevet, of met goed gevolg het examen Gehoorzame Hond, EG, FCI Obedience Beginners of hoger en/of VZH hebben afgelegd, zijn vrijgesteld van deze verplichting indien dit in het hondenlogboek is afgetekend door een door de Raad van Beheer erkende Kynologisch Instructeur. 

Om deel te mogen nemen aan waterwerktrainingen, workshops en officiële brevettendagen, moet je wel een individuele vergunning (ontheffing trekkracht) hebben van het ministerie. Heb je deze niet, dan ben je strafbaar! Een ontheffing aanvragen kan via mijn.rvo.nl. Dit kan voor honden aangevraagd worden die van de dierenarts een gezondheidsverklaring hebben gekregen. 

Commissie Waterwerk

De Commissie Waterwerk zorgt voor de regelgeving van het waterwerk. De commissie communiceert met keurmeesters, wedstrijdorganiserende verenigingen en deelnemers. Zij zorgt onder andere voor de reglementering en houdt de uitslagen van de brevettendagen en basistoets gehoorzaamheid bij. De commissie is ook verantwoordelijk voor de selectie voor de jaarlijkse 'International Cup for Waterworkdogs'. 

Reglement

Voor Waterwerk zijn diverse reglementen Je vindt deze reglementen op de pagina 'regelgeving voor sporten met je hond'.