Waterwerk

Een fantastische sport voor baas en hond. Bepaalde hondenrassen hadden vroeger de taak om vissers te helpen met het uit het water halen van de visnetten of om drenkelingen te redden. Veel honden hebben die aanleg voor het werken in het water nog steeds. Inmiddels zijn er ook hondenrassen actief in het water die niet van oudsher hiervoor werden ingezet. Voor deze groeiende groep honden (en hun baasje) is het waterwerk wellicht een tak van sport om kennis mee te maken.


Waarom waterwerk?

Waterwerk als sport heeft als doel om honden en hun eigenaren te motiveren om in verenigingsverband brevetten te halen. De moeilijkheidsgraad van de brevetten loopt op van A tot en met D. De oefeningen die je samen met je hond doet zijn sportief, maar tegelijkertijd benaderen ze de werkelijkheid. Zo leren de honden om onder meer een boot, pop of drenkeling op te halen. Ook oefenen ze om een touw, peddel of reddingsvest naar een afgedreven boot te brengen. Daarnaast zijn gehoorzaamheidsoefeningen onderdeel van de training. Omdat de honden veel met andere honden en voor hen onbekende mensen in aanraking komen, is dat goed voor hun ontwikkeling.

 

Voor wie is waterwerk geschikt?

Ieder team (baas en hond) die van zwemmen en (samen)werken houdt, kan deze sport gaan beoefenen. Je hond moet uiteraard gezond zijn en een goede conditie hebben. Of men nu een uitdaging met oplopende moeilijkheidsgraad zoekt, of gewoon voor ontspanning samen bezig wil zijn in het water. Voor iedere hond, groot of klein, met of zonder stamboom, is een passend programma voorhanden. 

Een vereiste is wel dat de hond sociaal is naar mensen en andere honden, en jullie beide kunnen/ willen zwemmen.


Recreatief of wedstrijden?

Om te kijken of waterwerk iets voor jou en je hond is kun je natuurlijk altijd informatie inwinnen bij de verschillende waterwerk- en/of rasverenigingen, of één van de brevettendagen bezoeken.
 

Waar kan ik deze sport beoefenen?

Er zijn op dit moment enkele waterwerk- en/of rasvereniging(en) waar je deze sport kunt beoefenen. Soms geven deze verenigingen een workshop waaraan je kunt deelnemen. Je kunt natuurlijk ook zelf contact zoeken, en vragen of het mogelijk is om een training bij te wonen.

Via onderstaande link vindt je de gegevens van de rasverenigingen en de waterwerk verenigingen (deze staan onder overige verenigingen).

Zoek een vereniging (houdenvanhonden.nl) 

De data waarop brevettendagen worden gehouden, staan vermeld in de activiteitenagenda op deze site (categorie overig).Wat heb je nodig voor waterwerk?

Als jij en je hond willen starten met waterwerk moet je als eerste een ontheffing trekkracht, begeleid met een dierenartsverklaring, aanvragen bij het RVO.nl (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, mijn.rvo.nl). Zonder een ontheffing mag je in Nederland niet waterwerken. 

De waterwerkvereniging waar je, je als (aspirant)lid aan kan/wil melden kan je helpen bij het invullen van deze aanvraag en je verder op weg helpen. 

Mocht je geen ambities hebben om aan brevetten deel te nemen volstaat naast de ontheffing, de aanschaf van een goed waterwerktuig voor je hond en een wetsuit voor jezelf.

Als jullie als team, naast de trainingen, wel willen gaan deelnemen aan de (verschillende) brevetten, heb je naast de ontheffing een hondenlogboek en een licentie nodig.

Het Hondenlogboek en de licentie vraag je aan Raad van Beheer (Sporten bij de Raad van Beheer).

Vóór deelname aan jullie eerste Nederlandse brevet is ook het behalen van de basistoets een vereiste. Een met goed gevolg afgelegd examen Gehoorzame Hond/ EG/FCI Obedience beginners/ VZH, afgetekend in het hondenlogboek door een door de Raad van Beheer erkende Kynologisch Instructeur, is ook een optie.  

Deelname aan buitenlandse brevetten behoort ook tot de mogelijkheden. Ieder land heeft zijn eigen brevettenprogramma en deelname eisen. Het hondenlogboek heb je echter ook voor deelname in het buitenland nodig.

Commissie Waterwerk

De Commissie Waterwerk zet zich in en draagt zorg voor de regelgeving die nodig is voor het waterwerk. De Commissie Waterwerk is het eerste aanspreekpunt waar je met vragen over waterwerk in zijn algemeenheid terecht kunt.

De Commissie Waterwerk communiceert met de verenigingen, keurmeesters en de Raad van Beheer. Ook zijn zij voor Nederland het aanspreekpunt voor het International Competition For Waterwork Dogs (ICFWD), en kun je met vragen hierover bij hen terecht.

Voor de verenigingen behandelt de Commissie Waterwerk de aanvragen voor brevettendagen en basistoetsen en zijn zij verantwoordelijk voor het (her)schrijven van de verschillende reglementen en programma’s. 

Heb je vragen over Waterwerk? Dan kun je altijd bij de commissie terecht. Zij zijn per mail te bereiken. 

Reglement

Voor Waterwerk zijn diverse reglementen en programma'. Je vindt deze reglementen op de pagina 'regelgeving voor sporten met je hond'.