Waterwerk

Bepaalde hondenrassen hadden vroeger de taak om vissers te helpen met het uit het water halen van de netten en om drenkelingen te redden. Veel honden hebben die aanleg voor waterwerk nog steeds. Voor deze waterratten is waterwerk dé sport bij uitstek.


Waarom waterwerk?

Waterwerk als sport heeft als doel om honden en hun eigenaren te motiveren om in verenigingsverband brevetten te halen. De moeilijkheidsgraad van de brevetten loopt op van A tot en met D. De oefeningen die je samen met je hond doet zijn sportief, maar tegelijkertijd benaderen ze de werkelijkheid. Zo leren de honden om onder meer een boot, pop of drenkeling op te halen. Ook oefenen ze om een touw, peddel of reddingsvest naar een afgedreven boot te brengen. Daarnaast zijn gehoorzaamheidsoefeningen onderdeel van de training. Omdat de honden veel met andere honden en voor hen onbekende mensen in aanraking komen, is dat goed voor hun ontwikkeling.

 

Voor wie is waterwerk geschikt?

De New Foundlander is de waterwerkhond bij uitstek maar dat geldt ook voor de Landseer ECT en de Leonberger. Ook andere rassen vinden het heerlijk in het water, denk daarbij bijvoorbeeld aan retrievers, poedels en herdershonden. Water leuk vinden en graag zwemmen is natuurlijk een eerste vereiste, en daarnaast moet de hond gehoorzaam en sociaal zijn. Ook moet hij beschikken over een gezond lichaam, een goede conditie en een behoorlijke ‘will to please’. Let wel: niet elke hond kan zwemmen! Er zijn rassen en exemplaren die, bijvoorbeeld door hun afwijkende lichaamsbouw, het nooit zullen leren.

 

Recreatief of wedstrijden?

Beiden kan, afhankelijk van het ras van je hond, de motivatie van jullie beiden en de tijd die je in deze vorm van hondensport wilt steken. Veel mensen besluiten om na het volgen van een waterworkshop, die vaak zijn opengesteld voor alle honden die van water houden, om zich verder te verdiepen in het waterwerk.

 

Waar kan ik deze sport beoefenen?

De trainingen voor waterwerk vinden plaats op verschillende plekken in het land. Verschillende hondenscholen, rasverenigingen en kynologenclubs organiseren ‘waterworkshops’. Het is belangrijk dat de training van de honden geleidelijk aan gebeurt en er geen dwang is.

  

 waterwerk waterhond  newfoundlander

 

Wat heb je nodig voor waterwerk?

Om deel te nemen aan ‘waterworkshops’ hoef je eigenlijk alleen te beschikken over een hond die van water houdt en daar een natuurlijke aanleg voor heeft. Om met je hond deel te nemen aan het behalen van officiële brevetten en de daarbij behorende training, moet je een individuele vergunning hebben van het ministerie. Dit kan met alle rassen die in het bezit zijn van een door de FCI erkende stamboom, aangevuld met een Hondenlogboek met daarin de behaalde resultaten.