PTSS hond

(Oud-)geüniformeerden hebben tijdens hun werk vaak te maken gehad met traumatische gebeurtenissen. Sommigen ontwikkelen hierdoor een Post Traumatische Stress Stoornis, ofwel PTSS. Mensen met PTSS hebben klachten die zijn ontstaan doordat deze traumatische gebeurtenis(sen) niet verwerkt zijn. Hierdoor ontstaan klachten als angstaanvallen, nachtmerries, slapeloosheid en sociaal isolement. Sinds een aantal jaar zijn er speciale PTSS-honden of buddyhonden voor mensen met deze klachten. De hond dient als maatje en zorgt voor rust en een veilig gevoel bij zijn baasje.


Wat doet de PTSS-hond?

Het zware leven van mensen met PTSS is vaak onhoudbaar. Ze durven de straat niet meer op en hebben veel last van angstaanvallen. Een PTSS-hond zorgt voor afleiding zodat de kans op een angstaanval kleiner wordt. In voor de baas onprettige situaties signaleert de hond stress en kan hij zijn baas hieruit wegleiden.

Ook ‘s nachts staat de hond voor de baas klaar. Een PTSS-hond maakt de baas wakker bij de eerste tekenen van een nachtmerrie en voorkomt hiermee het herbeleven van slechte herinneringen.

 

Op straat zorgt de hond ervoor dat mensen niet te dichtbij komen. Dit kan namelijk erg benauwend zijn voor mensen met PTSS. De hond merkt op aan de lichaamstaal van zijn baas wanneer hij het onprettig vindt dat iemand in zijn persoonlijke ruimte komt. Door tussen de persoon en de baas in te gaan staan verbreekt de hond deze situatie.

Dankzij de vaardigheden van de PTSS-hond kan de baas zonder angst en stress weer deelnemen aan de maatschappij. Omdat de hond bovendien een paar keer per dag uitgelaten worden, raakt zijn baas minder snel in een sociaal isolement.

 

Welke honden zijn geschikt?

Golden retrieversLabrador retrievers en kruisingen hiertussen zijn de meest ingezette rassen. Hun rustige en baasgerichte karakter maakt ze erg geschikt als PTSS-hond. Ze zijn intelligent en werken graag met mensen. Een PTSS-hond moet erg gefocust zijn op zijn baas om eventuele stress op te merken en de situatie te verbeteren.

 

Welke opleiding krijgt een PTSS-hond?

Hoe de hond precies wordt opgeleid, is afhankelijk van de organisatie die de hond opleidt. Voor iedere hond is een socialisatie- en gehoorzaamheidstraining het beginpunt van de opleiding. Als de hond voldoende gesocialiseerd en gehoorzaam is, volgt het maatwerk. Tijdens de opleiding leert de hond opbouw van stress te herkennen en hierop te anticiperen. Ieder persoon is anders en reageert anders op stress. Het is dus belangrijk dat de hond vooral traint met zijn toekomstige baas. Daarom wordt er al vrij snel in de opleiding een passende baas gezocht voor de hond.

Het is van belang dat het karakter van de hond aansluit op het karakter van de baas en dat er een ‘klik’ is tussen de twee. Hond en baas kunnen aan elkaar wennen en leren samen te werken onder leiding van een instructeur.

Zijn baas en hond eenmaal op elkaar ingespeeld, dan zijn zij onafscheidelijk!

 

Welke organisaties houden zich hier mee bezig?

Organisaties die in Nederland honden opleiding tot PTSS-hulphond zijn onder andere Hulphond Nederland en KNGF Geleidehonden