Golden Retriever

De voorouders van de Golden Retriever zijn vermoedelijk een gele Retriever en een Tweed Water Spaniel, een inmiddels uitgestorven ras. Later werd nog gekruist met een Bloedhond en een rode Setter. Het ras werd in 1960 officieel erkend.


Wist je dat niet alle Golden Retrievers die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Symmetrisch gebouwde, levendige, krachtige hond met vaste gangen en een vriendelijke uitdrukking.

De vacht is vlak of golvend met goede bevedering en een dichte, waterbestendige ondervacht. Elke tint van goud tot roomkleur is toegestaan, maar niet rood of mahonie.

De schofthoogte van de Golden Retriever ligt tussen de 50 - 60 cm. Het gewicht varieert van 25 - 35 kilo.

 

 

Karakter

Zijn aanhankelijke, betrouwbare, gemoedelijke en vriendelijke aard maakt hem tot een bijzonder prettige huisgenoot. Hij is intelligent, vol zelfvertrouwen en graag bij de mensen. Wanneer hij voldoende beweging in de vrije natuur krijgt, is hij in huis een rustige hond.

 

Verzorging

De Golden Retriever heeft een halflange, dubbele vacht die bestaat uit dekharen en wolhaartjes. Dit ras verliest dagelijks wat haren, maar in de ruiperiodes kan het haarverlies enorm toenemen. Op het kammen van het lange haar aan de achterpoten, de broek genaamd, en de staart na, wordt het borstelen van de vacht afgeraden. Tijdens een borstelbeurt worden er te veel wolharen verwijderd. De hond heeft zijn wol nodig om zijn temperatuur op peil te houden, zowel in de zomer als in de winter. In plaats van geborsteld te worden kan de Golden Retriever tijdens de ruiperiode behandeld worden in een trimsalon waar men de zogenaamde wassen/blazen methode toepast. Om te genieten van een mooi verzorgde Golden Retriever zullen, van tijd tot tijd, delen van de vacht ook wat moeten worden ingekort en/of in model worden geknipt met een effileerschaar.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Golden Retriever Club Nederland en Golden Retriever Vereniging zijn bezig met de gezondheid van de Golden Retriever. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: heupdysplasie, elleboogdysplasie en het ECVO-oogonderzoek. De Golden Retriever Club Nederland verplicht verder DNA-onderzoek naar Ichtichyose en PRA-1 & PRA-2, de Golden Retriever Vereniging adviseert alleen tot het doen van DNA-onderzoeken naar Ichtichyose en PRA-1 & PRA-2.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen. 

 

FCI informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Sectie 1

FCI nummer 111

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

  

Rasverenigingen