Advies chippen en vaccineren

Wij proberen alle stamboompups voor de leeftijd van 7 weken te chippen. Dit wordt ook wettelijk gevraagd in de regels voor identificatie en registratie van gezelschapsdieren. Chippen en vaccinatie zijn dan op elkaar afgestemd waardoor de dierenarts bij de eerste vaccinatie het dierenpaspoort kan koppelen aan het chipnummer.


Wij zijn voor de termijn van 7 weken echter met name afhankelijk van de aanlevering van gegevens van de fokker en de betalingstermijn voor onze diensten. Tevens wordt er door sommige fokkers een latere identificatie gewenst vanwege de grootte van de pups.


Bij de nieuwe regelgeving voor de afgifte van de nieuwe EU-hondenpaspoorten kan de termijn van identificatie en vaccinatie in de knel komen. Er komen nu soms honden bij de dierenarts voor vaccinatie terwijl identificatie nog niet heeft plaatsgevonden.


Wij volgen bij onze planning de (internationale) richtlijnen. Deze geven als advies aan dat honden op de leeftijd van 14-16 weken hun drie basisvaccinaties ontvangen moeten hebben.


Om te bepalen wat voor de hond(en) het beste vaccinatieschema is adviseren wij altijd met je dierenarts te overleggen.

Wij adviseren voor de vaccinatie in relatie tot de identificatie van rashondenpups:

De Raad van Beheer adviseert de fokkers zo veel als mogelijk mee te werken aan een vlotte afhandeling van de stamboomprocedure. Dit betekent:

  • Tijdig insturen en controleren van dekaangifte en geboorteformulieren;
  • Tijdige betaling van de factuur nestaangifte;
  • Geplande afspraken met de buitendienst van de Raad van Beheer niet verzetten om een optimale routeplanning en bezoekfrequentie te behouden.

Wanneer identificatie nog niet heeft plaatsgevonden kan de afspraak voor vaccinatie bij de dierenarts beter gepland worden na de identificatie door onze buitendienstmedewerker (chipper).

Voor uitzonderlijke gevallen ondersteunen wij de mogelijkheid die de overkoepelende dierenartsenorganisatie KNMvD de bij haar aangesloten dierenartsen aangeeft.
De KNMvD geeft hierbij aan dat mochten er toch pups voor de vaccinatie komen die nog niet gechipt zijn, dan kunnen de dieren op zich al wel gevaccineerd worden maar zal er nadat de dieren gechipt zijn een nieuwe afspraak moeten worden gemaakt voor de administratieve afhandeling en de afgifte van het EU-dierenpaspoort.
Indien de eigenaar niet met de pup naar het buitenland reist is er nog de mogelijkheid dat de dierenarts een vaccinatieboekje uitgeeft in plaats van het EU-dierenpaspoort.

 

De KNMvD vermeld voor een dergelijke situatie op haar website het volgende advies voor dierenartsen:

'Wat moet ik doen als rashonden niet gechipt zijn voor de eerste puppy vaccinatie op 6 weken?

Geef bij het maken van de afspraak duidelijk bij de fokker aan dat de dieren gechipt moeten zijn voor het afgeven van het EU-dierenpaspoort. Na overleg met KNMvD heeft de Raad van Beheer al haar fokkers een advies gestuurd betreffende het chippen en vaccineren van pups met de komst van het nieuwe EU-dierenpaspoort. In het advies geeft de Raad van Beheer aan dat het beter is de afspraak voor de eerste vaccinatie na het chippen te plannen. De Raad van Beheer tracht om alle rashondenpups te identificeren voor de leeftijd van 7 weken. Voor uitzonderlijke gevallen steunt de Raad van Beheer de voorgestelde aanpak van de KNMvD: niet gechipte aangeboden dieren kunnen al wel gevaccineerd worden, maar er zal een nieuwe afspraak gemaakt moeten worden voor de administratieve afhandeling en de afgifte van het EU-dierenpaspoort.'

(dd. 09-06-2020)