Advies chippen en vaccineren

Wij proberen alle stamboompups voor de leeftijd van 7 weken te chippen. Dit wordt ook wettelijk gevraagd in de regels voor identificatie en registratie van gezelschapsdieren. Chippen en vaccinatie zijn dan op elkaar afgestemd waardoor de dierenarts bij de eerste vaccinatie het dierenpaspoort kan koppelen aan het chipnummer.


Wij zijn voor de termijn van 7 weken echter met name afhankelijk van de aanlevering van gegevens van de fokker en de betalingstermijn voor onze diensten. Tevens wordt er door sommige fokkers een latere identificatie gewenst vanwege de grootte van de pups.


Bij de nieuwe regelgeving voor de afgifte van de nieuwe EU-hondenpaspoorten kan de termijn van identificatie en vaccinatie in de knel komen. Er komen nu soms honden bij de dierenarts voor vaccinatie terwijl identificatie nog niet heeft plaatsgevonden.


Wij volgen bij onze planning de (internationale) richtlijnen. Deze geven als advies aan dat honden op de leeftijd van 14-16 weken hun drie basisvaccinaties ontvangen moeten hebben.


Om te bepalen wat voor de hond(en) het beste vaccinatieschema is adviseren wij altijd met je dierenarts te overleggen.

Wij adviseren voor de vaccinatie in relatie tot de identificatie van rashondenpups:

De Raad van Beheer adviseert de fokkers zo veel als mogelijk mee te werken aan een vlotte afhandeling van de stamboomprocedure. Dit betekent:

  • Tijdig insturen en controleren van dekaangifte en geboorteformulieren;
  • Tijdige betaling van de factuur nestaangifte;
  • Geplande afspraken met de buitendienst van de Raad van Beheer niet verzetten om een optimale routeplanning en bezoekfrequentie te behouden.

Wanneer identificatie nog niet heeft plaatsgevonden kan de afspraak voor vaccinatie bij de dierenarts beter gepland worden na de identificatie door onze buitendienstmedewerker  (chipper).

Voor uitzonderlijke gevallen ondersteunen wij de mogelijkheid die de overkoepelende dierenartsenorganisatie KNMvD de bij haar aangesloten dierenartsen aangeeft.
De KNMvD geeft hierbij aan dat mochten er toch pups voor de enting komen die nog niet gechipt zijn, dan kunnen de dieren op zich al wel gevaccineerd worden maar zal er nadat de dieren gechipt zijn een nieuwe afspraak moeten worden gemaakt voor de administratieve afhandeling en de afgifte van het EU-dierenpaspoort.
Indien de eigenaar niet met de pup naar het buitenland reist is er nog de mogelijkheid dat de dierenarts een vaccinatieboekje uitgeeft in plaats van het EU-dierenpaspoort.

Voor de vermelding van dit advies bij de KNMvD klik hier.