Fokken met een Cavalier King Charles Spaniel

Voor een aantal rassen zijn er in Nederland aanvullende eisen voor de stamboomafgifte. Ook voor de Cavalier zijn er extra regels. Pups krijgen geen stambomen als de ouderdieren niet aan deze regels voldoen.


Convenant

Het bestuur van de Raad van Beheer heeft in overleg met de rasvereniging besloten aanvullende regels te stellen aan de inschrijving van het ras Cavalier King Charles Spaniel (CKCS) in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB). Deze regels moeten leiden tot een verbetering van de gezondheid van het ras.

Pups krijgen alleen een stamboom als de ouders aan de regels uit het convenant voldoen. Voldoen de ouders niet aan deze regels, dan krijgen de pups geen stambomen. Dit geldt voor alle nesten. Het maakt dus niet uit of je wel of niet lid bent van de rasvereniging. 

RvB_-_Cavalier_KCS_-_uitvoeringsregels_11-2011_web_01.pdf

 

Naast de regels uit het convenant gelden uiteraard ook de regels uit het Kynologisch Reglement.

Bij de Cavalier is besloten het fokdoel te richten op het terugdringen van twee aandoeningen, namelijk chiari-like-malformatie/syringomyelie (CM/SM) en MVD (mitralis klep degeneratie).


Syringomyelie

Bij de Cavalier zijn problemen ontstaan door de vorm van de schedel en de grootte van de hersenen. Als gevolg van verkeerde verhoudingen kunnen er holtes in het ruggenmerg ontstaan. Deze holtes noemen ze ook wel CCD, centrale kanaal dilatatie. Er is een relatie tussen de grootte van deze holtes en het ontstaan van symptomen. Zijn de holtes klein (kleiner dan 2 mm), dan is de kans op het ontstaan van problemen kleiner dan als de holtes groter zijn. De afmetingen van de holtes bepaal je met een MRI scan. Hoe ouder een dier wordt, hoe groter de kans dat deze holtes ontstaan en/of groter worden. Om je te helpen de juiste ouderdieren te kiezen, zijn er schema’s gemaakt.  


Mitralis klep degeneratie (MVD)

De oorzaak van deze hartaandoening zijn hartkleppen die niet goed sluiten. Daardoor werkt het hart minder efficiënt en moet het dus eigenlijk harder werken. Het niet goed sluiten van de hartkleppen kun je met een fonendoscoop horen. Dit onderzoek noemen ze ook wel hartauscultatie. Het is ook mogelijk om de hartkleppen te bekijken met een hartecho-doppler. Beide onderzoeken zijn complex en moeten door hierin getrainde dierenartsen worden uitgevoerd.

Met dieren die al problemen hebben met de hartkleppen als ze nog geen vijf jaar oud zijn, mag je niet fokken. Ze kunnen deze aandoening namelijk aan hun nakomelingen doorgeven. Met dieren die op oudere leeftijd problemen krijgen met de hartkleppen kun je wel fokken, omdat de kans kleiner is dat het hier om een erfelijk hartprobleem gaat.

 

Second opinion na een hartauscultatie 

Een hartauscultatie is een relatief goedkoop onderzoek (ongeveer € 20,-) dat snel uit te voeren is. Daarom raden wij je aan om een hartauscultatie uit te voeren. Als bij het luisteren een hartruis geconstateerd wordt, dan weet je voor 98% zeker dat het een probleem met de kleppen is. Een andere methode is om via een hartecho te 'kijken' naar het hart en de hartkleppen. Dit is een zeer specialistische taak en kun je bij slechts een paar artsen in Nederland laten doen. De kans dat hier een andere uitslag uitkomt dan uit de hartauscultatie is bijzonder klein.

Het is mogelijk om een second opinion na het hartonderzoek aan te vragen. Een specialist cardiologie (Diplomate of the European College of Veterinary Internal medicine, subspecialty cardiology (DECVIM-CA (Cardiology)) voert deze second opinion uit. 

 

MRI-onderzoek

MRI-onderzoeken moeten volgens een vast protocol worden uitgevoerd. Hierover zijn afspraken gemaakt met de volgende MRI-centra.

 

Kliniek

Adres

Telefoonnummer

Dierenkliniek Den Heuvel

Oirschotseweg 113a, 5684 NH Best

0499 374205

Dierenziekenhuis Drachten

De Bolder 74, 6206 AR Drachten

0512 513627

Veterinair MRI Centrum Nederland

Jan Valsterweg 58, 3315 LG Dordrecht

078 6300055

Medisch Centrum voor Dieren

Isolatorweg 45, 1014 AS Amsterdam

020 7400600

Evidensia Dierenziekenhuis Hart van Brabant

Eerste Zeine 112, 5144 AM Waalwijk 

0416 745414


Wil je bij een ander MRI-centrum de beelden laten maken, dan mag dat. Houd er rekening mee dat de beelden misschien niet beoordeeld kunnen worden omdat ze niet aan de technische voorwaarden voldoen. Vraag dit dus goed na voordat je een afspraak maakt!

  

Hartonderzoek Cavalier

Specialisten Interne Geneeskunde Gezelschapsdieren die een hartauscultatie mogen uitvoeren en de klinieken waar ze werken:

Dierenartsen hartauscultatie

Kliniek

Afspraak maken mogelijk op:

Dr. L.M. Overduin

Veterinaire Specialisten Oisterwijk

Maan-, dins- en donderdag

Dr. M.M.J.M. Zandvliet

Veterinair Specialisten Centrum de Wagenrenk

Werkdagen

Drs. R. Gerritsen

De Kompaan

Werkdagen

Drs. M. Dirven en/of Dr. V. Szatmari

Universiteit Utrecht faculteit Diergeneeskunde

 

Dr. N. Beijerink

Veterinaire Specialisten (Vught)

Werkdagen

Drs. M. den Toom

Evidensia
Dierenziekenhuis Nieuwegein

Werkdagen

Dr. L. Van den Bossche

Medisch Centrum voor Dieren (Amsterdam)

Werkdagen

Dr. P.J.J. Mandigers

Evidensia Dierenziekenhuis Arnhem

Werkdagen

Deze lijst is mogelijk niet volledig. Ben je als dierenarts of kliniek van mening dat je aan de eisen kunt voldoen, neem dan contact met ons op.

 

Voor een hartecho-doppler kun je bij één van onderstaande dierenartsen terecht. Omdat we de uitslagen belangrijk vinden voor ons fokbeleid, verzamelen we deze en leggen we deze informatie vast. De prijzen van een hartecho-doppler zijn hoger dan de kosten voor het luisteren naar het hart door de bovengenoemde dierenartsen.

 

Dierenartsen hartecho-doppler onderzoek

Kliniek

Plaats

N. Beijerink

Veterinaire Specialisten

Vught

J.W. Garritsen

www.vetecho.nl/rooster.php

 

S. van Haesendonck

Dierenkliniek Ridderkerk

Ridderkerk

N. de Heer

Dierenkliniek Emmeloord

Emmeloord

G. van Heeswijk

Dierengeneeskundig Centrum

Sittard

N. v. Israël

Dierenkliniek Ridderkerk

Ridderkerk

M. Lecluyze

Dieren Echo Centrum

Heinenoord

H. van Meeuwen

Kliniek voor Gezelschapsdieren

Eersel

D. van Os

Dierenkliniek 't Ossehoofd

Heerhugowaard

A. Reinders

Anicura de Tweede Lijn

Sterkliniek Deventer

Zwolle

Deventer

C. Renard

Mobiele Echo Service

mobiele@echoservice.nl

M. Schmidt

Veterinaire Specialisten Oisterwijk

Oisterwijk

M. Vink-Nooteboom

Veterinair Specialistisch Centrum De Wagenrenk

Wageningen

Buitenlandse dierenartsen

 

 

S. Aslani

Tierärtzliche klinik für kleintiere

Kleve- Duitsland

V. Bavegems

Flying Cardio Vets

Beerse- België

 

Er zijn meer (buitenlandse) dierenartsen waarbij u een hartecho/doppler onderzoek kunt laten doen. U kunt het complete overzicht hieronder downloaden.

CC_Untersucherliste_off_07_07_01.pdf

 

Het is mogelijk om een second opinion na het hartonderzoek aan te vragen. Een specialist cardiologie (Diplomate of the European College of Veterinary Internal medicine, subspecialty cardiology (DECVIM-CA (Cardiology)) voert deze second opinion uit.