Sociale honden

De Raad van Beheer vindt het belangrijk dat honden sociaal zijn. Bijna alle honden worden gehouden bij mensen in huis of in gezinnen met kinderen. Dan is het ontzettend belangrijk dat zo’n dier goed gesocialiseerd is en zich als een huishond gedraagt.


Hondenrassen zijn onderverdeeld in verschillende rasgroepen. Die rasgroepen vertellen je veel over de herkomst van je hond en over zijn karakter. Het doel waarvoor een hond oorspronkelijk gefokt werd, zegt veel over hoe honden van dat ras zich in de regel gedragen. Het moge duidelijk zijn dat een hondenras dat ooit op de wereld werd gezet om te vechten of om schapen te beschermen tegen beren en wolven, minder vredelievend is dan een hondje dat vooral als taak had de bovenbenen van kasteeldames warm te houden. Het gedrag van een hond wordt dus deels bepaald door erfelijke factoren. Daarnaast speelt de opvoeding en de omgeving waarin de hond groeit een belangrijke rol in het gedrag dat de hond vertoont.

 

Puppycursus

Als je wilt dat jouw pup opgroeit tot een sociale volwassen hond, is het heel verstandig om naar een puppycursus te gaan. Want je begrijpt: het aanleren van goed gedrag begin als de hond nog klein is.

Tijdens een puppycursus maakt je hondje kennis met pups van andere rassen. Zo leert hij met andere honden om te gaan zonder dat hij wordt blootgesteld aan het brute speelgedrag of de lompe onhandigheid van grote, volwassen honden. Spelenderwijs leer jij hoe je je hondje kunt laten zitten, liggen, komen als je hem roept en netjes meelopen aan de riem zonder te trekken. Je kunt bij de instructeur terecht met vragen over voeding, zindelijk maken of het gedrag van je puppy. Een ander groot voordeel van een puppycursus is dat een goede instructeur zo op tijd kan zien of jouw pup gedrag vertoont dat kan uitgroeien tot probleem- of agressief gedrag. Tijdens een puppycursus kun jij dat, onder deskundige begeleiding, met zachte hand in goede banen leiden.

 

De mooiste of sportiefste hond, die zich netjes gedraagt

Thuis wil je een hond, die goed luistert, niet angstig is… kortom een sociale hond met goed gedrag. Als je actief wilt worden met je hond, is sociaal gedrag ook belangrijk.

Stel: je wilt met je hond deelnemen aan een hondenshow. Natuurlijk is het op hondenshows ook het uiterlijk dat telt. Per slot van rekening wordt op een show de mooiste hond gekozen. Maar keurmeesters letten niet meer alleen op een mooie vacht, goed gangwerk en of de hond het ideale formaat heeft. Veel belangrijker is dat de hond gezond en vitaal is, én dat hij zich goed gedraagt. Een hond die extreem angstig is, trillend in elkaar duikt als de keurmeester hem benadert of die juist tekenen van agressie vertoont, zou nooit naar huis mogen gaan met de titel Best in Show. Sterker nog: die haalt geen enkel erepodium op een hondenshow, al is hij nog zo mooi.

Wat voor hondenshows geldt, geldt ook bij het sporten en werken met honden. Ook daar moet de hond gezond en vitaal zijn en zich goed gedragen.

Op die manier voorkomen we (en daar bij is ‘we’ de Raad van Beheer samen met de bij hem aangesloten fokkers) dat ongewenst angstig of agressief gedrag zich onder onze rashonden verspreidt.