Australian Cattle Dog

Toen bleek dat geïmporteerde herdershondenrassen niet voldeden bij het naar de markt drijven van vee, besloten Australische boeren zelf een hond te ontwikkelen. Aan de wieg van de Australian Cattledog hebben gestaan: Bull Terriër, Dalmatische Hond, Kelpie, Red Deer Dingo en de blue merle Collie. Het resultaat is een echte werkhond waarover de Australiërs zeggen: "hij eet alles wat hem niet eerst opeet".


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een stoere, gedrongen werkhond, symmetrisch gebouwd met krachtige, goed gespierde voor- en achterhand. 

De ondervacht is kort en dicht. De bovenvacht is tamelijk kort, recht en weerbestendig.

De Australian Cattle Dog is blauw gespikkeld, al dan niet met roestbruin, met zwarte of blauwe aftekeningen of rood gespikkeld al dan niet met donkerrode aftekeningen.

De schofthoogte van de Australian Cattle Dog ligt tussen 40 cm en 50 cm. Het gewicht  varieert van 15 kg tot 20 kg.

 

 

 

Karakter

Termen die het karakter van dit ras beschrijven zijn onbevreesd, moedig, vastberaden, steeds alert, zeer schrander, blaft weinig, enorme plichtsbetrachting, trouw. Ze hebben een  instinctieve neiging tot het beschermen van zijn baas en diens eigendommen en zijn wantrouwend tegenover vreemden. Door het ingekruiste Dingobloed zijn zij iets wild.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Australian Cattle Dog Vereniging Nederland is bezig met de gezondheid van de Australian Cattle Dog. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, Elleboogdysplasie, ECVO-oogonderzoek, Cochleaire doofheid en DNA-onderzoek naar PRA en Primaire Lens Luxatie

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 2

FCI nummer 287

  

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging