Australian Kelpie

Dit ras is in Australië in de praktijk van het dagelijks werken met vee ontstaan. Zijn ontwikkeling is nauwkeurig gedocumenteerd. De voorouders van de Kelpie zijn Britse herdershonden, om precies te zijn English North Country Collies van het Rutherford type, alhoewel er nog altijd verhalen de ronde doen dat hij een Dingo-kruising is. Tegenwoordig zijn er zo'n 100.000 Kelpies werkzaam 'down under'. Ze kunnen goed met verschillende soorten dieren werken: schapen, geiten, rendieren en gevogelte.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een herdershond waar qua uiterlijk weinig aan toe te voegen of op af te dingen is. De Kelpie heeft een compact lichaam dat iets langer dan hoog is met sterke, goed ontwikkelde benen. Het pezige, geharde spierstelsel is duidelijk merkbaar onder de glanzende vacht.

De Kelpie heeft een dubbele vacht die uit korte, dichte ondervacht bestaat en harde, weerbestendige bovenwacht. Hij komt meestal voor in de kleuren zwart, zwart en roestbruin, rood of lever.

De schofthoogte van de Australian Kelpie ligt tussen de 45 cm en 50 cm. Het gewicht varieert van 10 kg tot 20 kg.

 

 

Karakter

IJverig, attent, leergierig, onvermoeibaar, meestal gericht op één persoon. De Kelpie is een uitgesproken workaholic: zeer energiek en op werken gericht.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Australian Kelpie Club en Australian Kelpie Association zijn bezig met de gezondheid van de Australian Kelpie. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, Elleboogdysplasie en het ECVO-oogonderzoek. Er wordt ook aanbevolen om onderzoek te doen naar hartafwijkingen doormiddel van de Doppler-methode.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 293

  

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen