Ciobanesc Romanesc Carpatin

Een ras dat al eeuwen gebruikt wordt door de Roemeense herders. Hij verdedigt de kudde, maar is ook een uitstekende waakhond.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

ras

Redelijk grote hond, behendig, nooit zwaar met het uiterlijk van een woeste hond. Heeft een vierkant gebouwd lichaam. 

De vacht is stug, dicht en recht. De ondervacht is dicht en zacht. O het hoofd en op de voorkant van de benen is het haar kort. Op de rest van het lichaam is de vacht middelmatig lang. De vacht rond de nek, achterkant van de benen en de staart is juist weer langer.

De schofthoogte van de Ciobanesc Romanesc Carpatin ligt tussen de 60 cm en 75 cm. Het gewicht moet in verhouding zijn tot de hoogte.

 

 

 

Karakter

Van nature is deze hond waaks en moedig. Hij onderscheidt zich door zijn onvoorwaardelijke gehechtheid aan de kudde en zijn baas. Het is een gedistingeerde, rustige en stabiele hond.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Vereniging Herders- en Berghonden uit Zuid- en Oost-Europa en Azië is bezig met de gezondheid van de Ciabanesc Romanesc Carpatin. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en het ECVO-oogonderzoek

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging. 

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 350

 

op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging