Lancashire Heeler

De Lancashire Heeler komt uit de streek Lancashire rond Liverpool en Manchester, in het noordwesten van Engeland. In deze regio ligt de plaats Ormskirk waarnaar de Lancashire Heeler ook soms vernoemd wordt. Hoewel de historie van de huidige Lancashire Heeler begint in de jaren ’60 van de vorige eeuw, is het type hond al eeuwen bekend. Bijna was dit type net als vele andere Heelers in Engeland uitgestorven, maar onder de bezielende leiding van mrs. Gwen MacIntosh is het als ras op de kaart gezet.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Lancashire Heeler, die in de kleuren ‘black and tan’ en ‘liver and tan’ voorkomt, is een kleine hond van 25 tot 30 cm hoogte. Hij heeft een iets gestrekte bouw. Het gewicht ligt meestal tussen 6 en 9 kg. De Heeler is daarmee het kleinste Britse herdershondje. Door de buitenwacht wordt hij zelden herkend. De Lancashire Heeler lijkt enigszins op de Welsh Corgi en de Zweedse Vastgötaspets. De gelijkenis met de Welsh Corgi is niet zo vreemd want de huidige Lancashire Heeler is gefokt uit dit ras, de Manchester Terrier en lokaal op de boerderij voorkomende exemplaren.

De Lancashire Heeler is van huis uit een koeiendrijver. Hij dreef het vee vanaf de haven van Liverpool door de straten naar de slachterijen. Hier komt de bijnaam “Butcher’s Dog” vandaan. Dat drijven doen ze door in de hakken van de koeien te bijten en dan snel in elkaar te duiken. Dat leverde ze nog een bijnaam op: “Nip ’n Duck Dog” op. Toen in de 19e eeuw de treinen het lopende transport vervingen, verdwenen de Lancashire Heelers naar de boerderijen waar ze klein ongedierte, zoals ratten en muizen, vernietigden. Bovendien jaagden ze op konijnen die vervolgens in de stoofpot verdwenen, een welkome aanvulling op het menu van de vaak arme boeren.

In Nederland is het ras sinds 1998 vertegenwoordigd. In 2009 verleende de Raad van Beheer de nationale erkenning. De populatie groeit slechts langzaam, want er werden de afgelopen jaren maar 2 à 3 nestjes geboren per jaar.

De Lancashire Heeler kan gemakkelijk 12 jaar oud worden. Op die leeftijd is hij meestal nog erg actief. Leeftijden van 15 of zelfs 17 jaar zijn geen uitzondering.

 

 

Karakter

Door de aard van het werk, waarvoor de Lancashire Heeler oorspronkelijk werd ingezet, is de Lancashire Heeler een initiatief- en vindingrijke hond. Ze moeten niet bang zijn. Het zijn levendige honden die enthousiast reageren op alles wat je ze aan spel aanbiedt. Het zijn atleten die niet alleen onvermoeibaar zijn, maar mede door hun will to please ook uitblinken in flyball, behendigheid, gehoorzaamheid en tracking. Ook zit het drijfinstinct er nog goed in bij veel honden.

Ze zijn heel erg aanhankelijk en sociaal, maar vertonen ook terriertrekjes. Als echte herdertjes kondigen ze bezoek vaak duidelijk aan.

 

Verzorging 

Een Lancashire Heeler heeft geen speciale verzorging nodig. De korte vacht vereist de normale verzorging, al kan tijdens de ruiperiode de hoeveelheid haar wel eens onevenredig veel lijken ten opzichte van het formaat van de hond. Verzorging van het gebit en de nagels zijn normale handelingen waar je de hond jong aan moet leren wennen.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Lancashire Heeler Club Nederland is bezig met de gezondheid van de Lancashire heeler. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie en ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Voorlopige erkenning

Nummer 360

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging