Old English Sheepdog

Hoewel Groot Brittannië als land van herkomst van de Old English Sheepdog geregistreerd staat, is het waarschijnlijker dat zijn eigenlijke afkomst een combinatie is van Europese Herdershonden als Owtcharka en Bergamasco met de Herdershonden van Groot Brittannië. Hij wordt nu beschouwd als een van oorsprong Brits ras en wordt vaak Bobtail genoemd omdat men vroeger de staart coupeerde. Het is een sterke en compacte hond met een overvloedige beharing. Met zijn weerbestendige vacht onderscheidt hij zich van andere rassen. Hij is intelligent en vriendelijk. Met zijn opvallend klinkende blaf schrikt hij indringers af.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras 

Een Old English Sheepdog is een sterke, vierkant tonende hond van grote evenredigheid en zonder hoogbenigheid. Hij maakt een gezonde indruk. Het is een stevig bespierde, goed ontwikkelde hond met een zeer intelligente uitdrukking. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en vertoont een geleidelijk oplopende toplijn. Van boven af gezien heeft hij een peervormig lichaam. Zijn gangwerk heeft een typische rollende gang tijdens de telgang of stap. De schofthoogte voor reuen is minimaal 61 cm, voor teven minimaal 56 cm.

 

 

Karakter

De Old English Sheepdog is een gezeglijke hond met een gelijkmatig karakter. Hij is onverschrokken, trouw en betrouwbaar, zonder een spoor van zenuwachtigheid of niet uitgelokte agressiviteit. Hij is gemakkelijk opvoedbaar, leert gemakkelijk en heeft een goede ‘will to please’. Dit betekent niet dat hij geen opvoeding nodig heeft. Door zijn enthousiasme kan hij erg lomp overkomen, hoewel hij meestal tegenover kinderen en oude mensen erg voorzichtig is.
De Old English Sheepdog is voor alles in: wandelingen, spelletjes… Ook met schapendrijven doe je hem een plezier. Vooral het dicht bij de baas zijn, is voor hem van groot belang.

 

Verzorging

De verzorging van de Old English Sheepdog is erg intensief. Hij heeft een overvloedige vacht die wekelijks een flinke borstelbeurt nodig heeft. De fokker laat de pup al wennen aan het borstelen terwijl de pup op tafel ligt. Als de nieuwe eigenaars dit advies ook volgen, zal het borstelen geen vervelende bezigheid zijn. Integendeel. De hond geniet dan van alle aandacht die hij krijgt. De Old English Sheepdog verliest het hele jaar haar. Dit rolt zich op over de vloer en is makkelijk met de hand op te rapen.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Old english sheepdog club Nederland is bezig met de gezondheid van de Old english sheepdog. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 16

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging