Polski Owczarek Nizinny

Voorvaderen van dit ras hoedden eeuwenlang schapen op de Poolse vlakten. De ruige vacht was nodig tegen regen, sneeuw en koude. De arme boeren die deze Nizinny's gebruikten, fokten ze op werkeigenschappen. Vooral na WO II is een meer homogeen rasbeeld ontstaan.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Nizinny is compact en gespierd en is iets langer dan hoog (10:9). Hij draagt zijn hoofd tamelijk horizontaal. Hij heeft een lange vacht, ook op het hoofd. Zijn donkere ogen worden op een karakteristieke manier door zijn haar bedekt waardoor het hoofd groter lijkt dan het is. 

Een ruige, lange en overvloedige vacht waarbij zowel recht als lichtgolvend haar geaccepteerd wordt. De Nizinny heeft een zachte, dikke ondervacht. Wit met zwart/grijs of effen grijs zijn de kleuren die het meeste voorkomen, alhoewel alle kleuren en aftekeningen zijn toegestaan.

De schofthoogte van de Polski Owczarek Nizinny ligt tussen de 42 en 50 cm. Het gewicht varieert van 15 tot 25 kilo.

 

 

Karakter

Hij past zich heel gemakkelijk aan allerlei omstandigheden aan.

Als hij maar bij zijn eigen mensen (kudde) mag blijven vindt hij alles verder best. Hij is zeer intelligent, vergeet niet veel en kan meesterlijk de clown uithangen. Van aard is hij zelfbewust, totaal niet sentimenteel, maar wel uiterst trouw. Soms iets gereserveerd naar vreemden. Hij vindt het heerlijk om samen met de baas te werken, waaruit deze werken ook moge bestaan.

Ook met andere huisdieren kunnen zij goed opschieten. Ondanks het feit, dat zij betrekkelijk klein zijn, zijn het felle wakers en ongewenste gasten worden dan ook op niet mis te verstane wijze de deur gewezen.  Door zijn vrolijke en opgewekte aard is hij zeer innemend.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Polski Owczarek Verbond Nederland is bezig met de gezondheid van de Polski owczarek nizinny. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en het ECVO-oogonderzoek. Aanbevolen wordt onderzoek naar schildklierproblemen doormiddel van een T4 of TSH-test.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

Het verenigingsfokreglement van de rasvereniging; Polski Owczarek Nizinny Club Nederland is nog in behandeling.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 251

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen