Puli, anders dan wit

De Puli is een vrij kleine, maar zeer veelzijdige herdershond met een levendige aard. Hij is leergierig, intelligent en zeer speels. Bovendien past hij zich gemakkelijk aan allerlei omstandigheden aan. Hij is zeer aanhankelijk en trouw aan zijn baas. Wie een Puli aanschaft, krijgt een zeer bijzondere hond, die de mensen op straat allerlei vormen van commentaar ontlokt in zowel positieve als negatieve vorm.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De schofthoogte van de Puli is rond de 40 cm. Zijn bijzondere vacht springt direct in het oog. Een Puli heeft een lange vervilte vacht als hij volwassen is. De vacht heeft ongeveer 3 jaar nodig om op lengte te komen. Zijn dichte, vervilte vacht beschermt hem tegen alle weersomstandigheden, waardoor hij in alle seizoenen dag en nacht in de openlucht kan verkeren.


De Puli komt voor in de kleuren wit, bruin of grijs. Maar de meest voorkomende kleur is zwart.

 

 

Karakter

De Puli is al eeuwen bekend als werkhond voor grote schaapskuddes in zijn thuisland Hongarije. Met zijn lichtvoetige, zelfverzekerde en snelle manier van doen slaagt hij erin de kudde goed bijeen te houden, waarbij hij zo nodig over de ruggen van de schapen loopt.

Hij is uitermate intelligent, leergierig en snel van begrip. Hij heeft behoefte aan nauw contact met zijn baas en familie. In de familie zoekt de Puli zich altijd één baas uit, die hij bij pas en daad volgt. Het drijverinstinct zit in zijn bloed. Hij bewaakt en beschermt huis en familie. Hij staat wantrouwend tegenover vreemden. Zijn waakzaamheid bevestigt hij vaak door heftig te blaffen. De Puli wil en moet werken. Hij moet dus veel uitloop hebben en het is aan te bevelen om cursussen te volgen zodat hij zijn energie kwijt kan. De Puli is ook bijzonder geschikt voor alle soorten van sport zoals GG of flyball.

De vrolijke en altijd aktieve Puli past goed op een boerderij en bij actieve mensen, die houden van het bijzondere dat een Puli uitstraalt. Men moet gesteld zijn op het uitbundige en actieve karakter dat deze hond eigen is.

 

Verzorging

Eigenlijk mag de Puli nooit gekamd of geborsteld worden, tenzij je wilt voorkomen dat de vacht gaat klitten; in dat geval zijn regelmatige kam- en borstelbeurten noodzakelijk. De vacht wordt al vanaf jonge leeftijd in dunne koorden gescheurd zodat de typische vilten ontstaan. Waar men wel rekening mee moet houden is dat er veel vuil (takjes, gras, bladeren etc.) het huis binnen gedragen wordt met de vacht. Ook kan de vacht soms gaan stinken bij erg nat weer. 

 

Gezondheid

De rasvereniging; Vereniging Herders- en Berghonden uit Zuid-en Oost-europa en azie is bezig met de gezondheid van de Puli, anders dan wit. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek. Aanbevolen wordt het doen van onderzoek naar elleboogdysplasie en Patella Luxatie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 55

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

 

Rasvereniging