Schotse Herdershond Korthaar

Al in de vorige eeuw werd de Collie als tentoonstellingshond gebruikt. De kortharige Schotse Herdershond is geen variëteit, maar een apart ras. De Langhaar kreeg zijn grootste bekendheid door de tv-serie Lassie.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Kortharige Collie maakt een waardige, intelligente indruk waarbij een totale harmonie domineert. Zijn voornaamste kenmerk is zijn expressieve hoofd dat perfectie en een zekere mystieke ondoorgrondelijkheid uitdrukt. De zachte, iets schuin geplaatste ogen en de fraaie tip-oren dragen hier zeker toe bij.

De Kortharige Collie komt voor in de bekende "sable" kleur die varieert van lichtgoud tot diep mahonie, tricolor en blue merle. Witte typische Collie-aftekeningen zoals de kraag zijn toegestaan. 

De schofthoogte van de Kortharige Collie ligt, voor de teef, tussen de 51 cm en 56 cm. De Schofthoogte voor de reu ligt tussen de 56 cm en 61 cm.  Het gewicht varieert van 18 kg tot 29,5 kg.

 

 

Karakter

De Kortharige Collie is een vrolijke, energieke en waakse hond die zeer gehecht is aan zijn eigen mensen. Begrippen als werkwillig, sociaal, lief, beschermend, attent, gevoelig en slim zijn allemaal van toepassing. Hij kan prima bij andere huisdieren en (kleine) kinderen.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Schotse herdershondenvereniging ''de Collieclub'', Schotse Herder Vrienden en Korthaar collie club '' Smooth Collie Friends'' zijn bezig met de gezondheid van de Schotse herdershond, korthaar. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en het ECVO-oogonderzoek. De Schotse Herder Vrienden en Korthaar collie club '' Smooth Collie Friends'' stellen verder DNA-onderzoek naar Degeneratieve Myelopathie verplicht. De Schotse Herder Vrienden verplicht ook DNA-onderzoek naar Progressieve Retina Atrofie (PRA) en het ECVO-oogonderzoek in de nest fase, ook adviseren zij tot het doen van DNA-onderzoek bij merle fok (vachtkleur M-locus). De Korthaar collie club '' Smooth Collie Friends'' adviseren tot het doen van DNA-onderzoek naar MDR1.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 296

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 


Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen