Schotse Herdershond Langhaar

Al in de vorige eeuw werd de Collie als tentoonstellingshond gebruikt, maar zijn grootste bekendheid heeft hij gekregen door de tv-serie Lassie.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Collie maakt een waardige, intelligente indruk waarbij een totale harmonie domineert. Zijn voornaamste kenmerk is zijn expressieve hoofd dat perfectie en een zekere mystieke ondoorgrondelijkheid uitdrukt. De zachte, iets schuin geplaatste ogen en de fraaie tip-oren dragen hier zeker toe bij.

De Collie komt voor in de bekende "sable" kleur die varieert van lichtgoud tot diep mahonie, tricolor en blue merle. Witte typische Collie-aftekeningen zoals de kraag zijn toegestaan. Er zijn zowel langharige als kortharige Collies.

De schofthoogte van de Collie ligt tussen de 51 cm en 61 cm. Het gewicht varieert van 18 kg tot 29,5 kg.

 

 

Karakter

De Collie is een vrolijke, energieke en waakse hond die zeer gehecht is aan zijn eigen mensen. Begrippen als werkwillig, sociaal, lief, beschermend, attent, gevoelig en slim zijn allemaal van toepassing. Hij kan prima bij andere huisdieren en (kleine) kinderen.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Schotse Herdershondenvereniging ‘’de collieclub’’, Schotse Herder Vrienden en Nederlandse Collie Club zijn bezig met de gezondheid van de Schotse herdershond, langhaar. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek. De Schotse Herder Vrienden stelt verder het ECVO-onderzoek in de nestfase, het DNA-onderzoek naar Degeneratieve Myelopathie (DM) en Progressieve Retina Atrofie (PRA) verplicht. De Schotse Herder Vrienden adviseert ook tot het doen van DNA-onderzoek bij merle fok (vachtkleur M-locus)

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 156

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 


Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

 

Rasverenigingen