Tatrahond

De Tatrahond komt uit het zuiden van Polen, om precies te zijn uit de streek Podhalen. Dit gebied ligt tussen de Tatra, het hooggebergte, en de Beskiden, het laaggebergte, welke deel uitmaken van de Karpaten. De officiële naam van de Tatrahond is Polski Owczarek Podhalanski, wat vrij vertaald Poolse herder uit de Podhalen betekent. Van oorsprong trekt de Tatrahond samen met de herder en de schaapskudde door de valleien. Hij bewaakt de kudde bewaakt en beschermt haar tegen rovers, beren en wolven en alles wat hem vreemd is. Hij blaft als er onheil dreigt, waardoor de herder gealarmeerd wordt. Vanwege zijn kleur is hij ’s nachts goed van wolven en beren te onderscheiden en overdag valt hij tussen de schapen nauwelijks op. Tegenwoordig wordt hij nog steeds voor zijn oorspronkelijke taak gebruikt. Het is ook een goede waakhond voor huis en haard en beschermer voor het gezin.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Tatra is een grote, rechthoekige imposante witte herdershond. Hij heeft een korte, dikke vacht op het hoofd, de snuit en deels op de poten. Op de rest van het lichaam is de vacht lang, dik of licht golvend, stug aanvoelend met een dikke ondervacht. Rond de hals heeft hij rijke manen en op de dijen en staart een zware en lange vacht.

De schofthoogte behoort voor een reu tussen 65 en 70 cm te zijn en voor een teef tussen 60 en 65 cm. In de rasstandaard staat geen gewicht aangegeven maar dit kan variëren van ongeveer 38 kg voor een lichte teef tot ruim 70 kilo voor een zware reu.  Leeftijden van 12 tot 13 jaar komen met grote regelmaat voor.

 

 

Karakter

De Tatrahond heeft veel van zijn oorspronkelijke eigenschappen behouden en is nog steeds een waakhond bij uitstek. Hij is zelfstandig, moedig, evenwichtig, zeer intelligent en terughoudend. Toch gedijt hij ook prima als gezinshond. Hij heeft een consequente maar geen harde opvoeding nodig. Een Tatra is goed gehoorzaam te maken maar zal nooit slaafs zijn. Ze zullen niet snel dingen doen waar ze zelf het nut niet van in zien. Dit lijkt eigenwijs maar heeft alles te maken met hun intelligentie. De Tatrahond verblijft zowel graag buiten in de tuin of op het erf om de boel te observeren als binnenshuis in nabijheid van de baas. Ze zijn altijd in voor een afwisselende wandeling in het bos, op het strand of op het veld. Met drie keer daags een kort rondje door een woonwijk zal je hem weinig plezier doen en zal hij zich snel vervelen.

 

Verzorging

De vacht van de Tatrahond is zelfreinigend en vergt niet veel onderhoud. Bij de volwassen Tatra is een kambeurt van eenmaal per week tot eenmaal per maand al ruim voldoende. In de ruiperiode moet je hem vaker kammen om de dode en losse haren uit de ondervacht te verwijderen. Hij verliest in die periode veel haar! De Tatrahond is, anders dan je zou vermoeden gezien zijn formaat, geen grote eter.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Tatra-club Owczarek Podhalanski en Tatrahondvereniging Owczarek Podhalanski Nederland zijn bezig met de gezondheid van de
Tatrahond. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, ECVO-oogonderzoek en hartonderzoek naar Dilatatieve Cardiomyopathie (DCM).

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 252

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 


Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen