Welsh Corgi Cardigan

Deze corgi is afkomstig uit de streek Cardiganshire in Wales. Corgi`s zijn gefokt voor het drijven van vee, voornamelijk koeien. Ze dwingen respect af bij de koeien door hen in de hakken en de neus te bijten, dit is het zogenaamde “heelen”. De Cardigans en de Pembrokes worden als twee verschillende rassen gezien.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een laagbenige stevige herdershond die stoer en beweeglijk is en een groot uithoudingsvermogen bezit. Het silhouet is lang in verhouding tot de hoogte en eindigt in een vossenstaart, die in het verlengde van het lichaam is aangezet. Levendige (alerte) uitdrukking.

Kort of middellang, van een harde structuur. Bestand tegen alle weersomstandigheden, met een goede ondervacht. Bij voorkeur recht. Elke kleur is toegestaan, met of zonder witte aftekeningen, doch het wit mag niet overheersen.

De schofthoogte van de Welsh Corgi Cardigan ligt rond de 30 cm. Het gewicht varieert van 15 kg tot 20 kg.

 

 

Karakter

De Cardigan is levendig en actief maar ook waaks. Hij is intelligent en leert graag. Is hij aan het werk tussen de koeien is hij gehard en moedig. Een Cardigan heeft normale beweging nodig en is daarna in huis vrij rustig. Hij heeft veel uithoudingsvermogen en is trouw aan zijn gezin. De Cardigan heeft een apart gevoel voor humor. Is de Cardigan eenmaal volwassen dan is hij geschikt voor veel onderdelen in de hondensport zoals Gedrag en Gehoorzaamheid, behendigheid en speuren. Als reuen de gelegenheid wordt gegeven om de “baas” in huis te worden dan zullen ze dit niet laten. Een vriendelijke, maar consequente opvoeding is aanbevolen.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Welsh Cardigan Club Nederland, Nederlandse Welsh Corgi Club en Dutch Welsh Corgi Association zijn bezig met de gezondheid van de Welsh corgi cardigan. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, ECVO-oogonderzoek, DNA-onderzoek naar PRA en DNA-onderzoek naar degeneratieve myelopathie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 38

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen