Barsoi

De Barsoi, ook wel ‘hond der Tsaren en Tsaar der honden’ genoemd, is van oorsprong een Russische windhond. Het ontstaan van het ras is een geleidelijk proces geweest dat tot in 1260 terug te volgen is. ‘Barsoi’ was aanvankelijk een verzamelbegrip voor allerlei soorten windhonden. Ook hebben er een tijdlang verschillende typen Barsois naast elkaar bestaan. De huidige Barsoi stamt af van de Perschino-Barsoi die rond 1890 werd ontwikkeld in de jachtkennel van groothertog Nicolas Nikolaievitch. De Barsoi is van oorsprong de jachthond van de adel op wolven hazen, konijnen en vossen. De eerste Barsois kwamen rond 1874 naar Nederland.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Barsoi is een grote, langharige windhond. Reuen hebben een schofthoogte van 75 – 85 cm, teven 68 – 78 cm. Maar ondanks deze grootte is hij een toonbeeld van snelheid, elegantie en aristocratie. De vacht is zijdeachtig, zacht en soepel met golvende, grove krullen. Alle kleurencombinaties met uitzondering van blauw en chocoladebruin zijn toegestaan.

 

 

Karakter

De Barsoi is een grote, sterke, zelfbewuste hond. Zijn karakter wordt wel met dat van een kat vergeleken. Hij is zelfstandig en onafhankelijk, soms op het arrogante af. Hij heeft in het dagelijks leven een rustig en evenwichtig karakter en kan heel aanhalig zijn voor zijn eigen mensen. In de loop van de jaren zijn de karakters van de in Nederland gefokte honden duidelijk zachter geworden. Maar hij is zeker geen allemansvriend. Bij het zien van wild kan zijn jachtdrift plots opkomen. De Barsoi reageert niet goed op bevelen en commando’s. Hij is niet geschikt voor mensen die willen dat een hond ‘luistert’. Hij moet op basis van consequent wederzijds respect en vertrouwen worden opgevoed. Een goede socialisatie is daarbij van groot belang. Ook mogen zij nooit zonder toezicht met kleine kinderen alleen gelaten worden. Onder elkaar kunnen Barsois het over het algemeen goed vinden. Rassen met een wolfachtig uiterlijk en kleine hondjes kunnen zijn jachtinstinct prikkelen. De Barsoi wordt vooral gebruikt voor coursing (jacht op nephaas); voor baanrennen is hij minder geschikt.

 

Verzorging 

Een Barsoi heeft eigenlijk in elke levensfase kwalitatief hoogwaardig voer nodig. Krijgt de hond voldoende beweging dan is hij rustig in huis. Een blokje om aan de lijn is niet voldoende. Hij moet dagelijks vrij kunnen rennen en spelen op een veilig afgesloten terrein. Veel Barsois kunnen niet los vanwege hun jachtdrift. De vachtverzorging bestaat voornamelijk uit borstelen en af en toe een bad. Vooral het haar achter de oren en in de broek heeft nogal de neiging om te klitten. Wekelijks doorkammen is over het algemeen voldoende. Aan een Barsoi wordt niet geknipt, geplukt of getrimd.

 

Gezondheid 

De Barsoi Club Nederland heeft een verenigingsfokreglement opgezet. Zij stellen in het VFR geen gezondheidsonderzoeken verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 10: Windhonden

Sectie 1

FCI nummer 193

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging