Italiaans Windhondje

Het Italiaanse Windhondje is één van de oudste rassen dat, hoewel zijn naam anders doet vermoeden, als bakermat het oude Egypte heeft. Daar werd deze kleine windhond al in de antieke oudheid gefokt aan de hoven van de farao's en was daar een geliefde gezelschapshond. Vanuit Egypte is het Italiaantje in Griekenland, Italië en later ook in de rest van Europa terecht gekomen. Altijd in eerste instantie als gezelschapshond. Hoewel het ook bekend is dat (vooral in de Middeleeuwen en Renaissance) de adel de grotere exemplaren van dit ras (groter dan het Italiaantje van vandaag de dag) wel mee op vogeljacht nam.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Het Italiaanse Windhondje is de kleinste vertegenwoordiger van de windhondengroep. De schofthoogte ligt, voor zowel reuen als teven tussen de 32 tot 38 cm. Zijn fijne, gladde, satijnachtige vacht komt in de kleuren zwart, grijs en isabel (van crèmekleurig tot rood) voor. In Nederland en de andere FCI- landen altijd éénkleurig, waarbij alleen een witte aftekening aan tenen en borst wordt toegestaan. Dit in tegenstelling tot de Italiaantjes in sommige andere delen van de wereld, waarbij veel meer wit is toegestaan, tot aan volledig bont toe. Het Italiaanse Windhondje is een gezond ras. Het is een taaie hond met een grote weerstand tegen ziektes, die bij een goede verzorging een hoge leeftijd kan bereiken (leeftijden van zo'n 15-17 jaar zijn niet ongewoon).

 

 

Karakter

Het Italiaanse Windhondje is een heel opgewekt, intelligent hondje dat altijd in de nabijheid van zijn baas wil verkeren en deze het liefst overal naar toe vergezellen. Gezien zijn handzame formaat is dit ook heel vaak goed mogelijk en zelfs noodzakelijk als hij de enige hond in huis is. Want een Italiaantje dat te veel alleen gelaten wordt kwijnt weg. Dit is ook de reden dat de meeste eigenaren van dit ras er meerdere honden op na houden, het zogenaamde ‘popcorneffect’.

Dit ras kan goed in de grote stad gehouden worden (laat hem hier echter niet loslopen!) maar kan tegelijkertijd ook een heel sportieve kant laten zien, want ook op de renbaan of in het coursingveld staat het Italiaantje zijn mannetje. Daar laat hij menigeen versteld staan van zijn jachtcapaciteiten om na afloop voldaan door zijn baas geprezen en vertroeteld te willen worden.

Kortom, een veelzijdig kameraadje voor iemand die de kwaliteiten van dit windhondje op waarde weet te schatten.

 

Verzorging 

De fijne, gladde vacht van dit ras vraagt weinig onderhoud. Afnemen met een vochtige zeem is meestal al voldoende om het zeer weinige losse haar te verwijderen.
Waar de eigenaar wel veel aandacht aan moet besteden is de tandverzorging. Het best is een pup van jongs af aan te laten wennen aan tandenpoetsen om op latere leeftijd een hoop ellende te voorkomen. Bij Italiaantjes vormt zich namelijk heel snel tandsteen en als dit niet regelmatig verwijderd wordt leidt dit tot ontstekingen en tanduitval.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Nederlandse Whippet Club is bezig met de gezondheid van het Italiaanse Windhondje. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 10: Windhonden

Sectie 3

FCI nummer 200

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

  

Rasvereniging