Whippet

De Whippet is een ras dat zijn oorsprong vond in Noord Engeland bij de mijnwerkers die het creëerde om mee te kunnen doen aan wedstrijden om daar op te wedden. De adel deed dit met greyhounds maar die waren te duur in onderhoud en in de beginjaren was het ook alleen aan de adel toegestaan om greyhounds te bezitten. De whippet is bij uitstek een sportieve hond en er zijn vele mogelijkheden om actief bezig te zijn met een whippet. Naast het showen kunt u met een whippet ook prima coursen, baanrennen, agility, flyball en frisbee beoefenen.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Whippet is een van de kleinere windhonden maar staat zeker zijn mannetje op elk gebied.

Het is een sierlijk en handzaam hondje met een schofthoogte van 47-51 cm voor de reuen en van 44-47 cm voor de teven. De Whippet komt voor in vele kleuren; van geheel wit tot geheel zwart en alles daar tussen en dit met of zonder gestroomd patroon. Ze kunnen met gemak de leeftijd van 12-14 jaar halen.

 

 

Karakter

De Whippet is doorgaans een heel opgewekte en intelligente hond die zich altijd aan iedere omstandigheid makkelijk aanpast als het maar in de buurt van zijn baasje kan zijn. Ze kunnen best redelijk tegen alleen zijn al gaat hun voorkeur uit naar een maatje in huis zijnde de baas of een andere hond als gezelschap. De meeste bezitters van een Whippet hebben er dan ook binnen aanzienlijke tijd een tweede bij mede omdat ze heel makkelijk in verzorging en schoon in huis zijn. Ze hebben een hele korte vacht die bijna niet verhaard en niet of nauwelijks ruikt. Een whippet kan heel goed samen met kinderen en mits ermee opgegroeid ook prima samen te houden met katten of andere huisdieren.

 

Verzorging 

De fijne, gladde vacht van dit ras vraagt weinig onderhoud. Afnemen met een vochtige zeem is meestal al voldoende om het zeer weinige losse haar te verwijderen. Ook moeten de tanden goed schoon gehouden worden en de nagels eens per maand geknipt worden.

 

Gezondheid 

De rasvereniging; Nederlandse Whippet Club is bezig met de gezondheid van de Whippet. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 10: Windhonden.

Sectie 3

FCI nummer 162

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging