Entlebucher Sennenhond

De oorsprong van de Entlebucher Sennenhond ligt rond de dalen van het Entlebuch in Zwitserland. De boeren in dit gebied hadden een hond nodig die veelzijdig was en niet te veeleisend wat verzorging betreft. Zijn taak bestond uit het bewaken van huis en haard en het drijven van de koeien naar de bergweiden. Door deze taken is de Entlebucher een zelfstandige, moedige en levendige hond.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Entlebucher Sennenhond is de kleinste van de vier Sennenhondenrassen. Net als de andere Sennenhonden is hij driekleurig. De hoofdkleur is zwart met witte en bruine aftekeningen. De vacht is kort en glanzend. Hij heeft een schrandere en vriendelijke uitdrukking. De staart is lang, maar af en toe worden er honden met een Stummelrute geboren. Dit is een aangeboren korte staart. De hoogte voor reuen is 44- 50 cm, voor teven is dat 42-48 cm. Een uitloop van 2 cm is geoorloofd. De gemiddelde leeftijd voor Entlebuchers ligt tussen de 11 en 13 jaar.

 

 

Karakter

Het karakter van een Entlebucher is levendig, temperamentvol, zelfverzekerd en onbevreesd. Hij is zeer aan zijn baas en gezin gehecht. Dat maakt hem ongeschikt om in een kennel te houden. Hij heeft een zeker wantrouwen ten opzichte van vreemden. Hij is intelligent en leert graag en snel. Dat maakt dat hij zich snel verveelt bij het steeds herhalen van oefeningen. Als een Entlebucher niet goed wordt opgevoed zal hij proberen om de leiding over te nemen en dit kan tot vervelend gedrag leiden. Het is dus belangrijk om te investeren in een consequente en duidelijke, maar geen harde opvoeding.
De Entlebucher heeft veel beweging nodig en houdt van lange wandelingen, fietsen, zwemmen en sporten. Er zijn Entlebuchers die het goed doen in reddingswerk.

 

Verzorging

De verzorging van de Entlebucher is eenvoudig. Veel beweging houdt hem in conditie, ook mentaal. Over het algemeen zijn het gemakkelijke eters en is het zaak zijn gewicht in de gaten te houden. Af en toe een borstelbeurt is voldoende. Normaal verhaart hij niet erg, maar twee keer per jaar verliest hij zijn vacht en vind je grote plukken haar. Een extra borstelbeurt wil dan iets helpen.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Nederlandse Vereniging van Appenzeller, Entlebucher & grote Zwiterse Sennenhonden is bezig met de gezondheid van de Entlebucher sennenhond. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, ECVO-oogonderzoek, DNA-onderzoek naar PRA en onderzoek naar Ectopische Ureteren.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Sectie 3

FCI nummer 47

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging