Grote Zwitserse Sennenhond

De Grote Zwitserse Sennenhond komt uit Zwitserland. Hij werd oorspronkelijk ingezet als erf-, waak- en trekhond. Tegenwoordig vooral bekend als betrouwbare familiehond. Dankzij de Zwitserse geoloog en kynoloog Prof. Dr. Albert Heim (1849 - 1937) wordt begin 20ste eeuw steeds meer aandacht besteed aan de honden in Zwitserland. Hij stond aan de wieg van de 4 Sennenhond-rassen.  In 1909 werd dit ras erkend en opgenomen in het Zwitserse Hondenstamboek.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Grote Zwitserse Sennenhond behoort tot de grotere rassen. Zeker reuen kunnen vanwege combinatie grootte en bijbehorend gewicht imposant zijn. De Grote Zwitser is robuust, stevig gebouwd en hoort goed ontwikkelde spieren te hebben. De stokhaar vacht bestaat uit drie kleuren: zwart als basis, aangevuld met wit en tan (= roodachtig bruin). Een goede verdeling van de kleuren (tekening) is gewenst. Ondanks zijn gewicht en grootte is hij beweeglijk en beschikt hij over een groot uithoudingsvermogen. De schofthoogtes zijn: teven: 60-68 cm en reuen 65–72 cm. 

 

 

Karakter

De Grote Zwitserse Sennenhond is zeker, opmerkzaam, waakzaam en onbevreesd in alledaagse situaties; goedmoedig en aanhankelijk in de omgang met vertrouwde personen, vaak iets afstandelijk tegenover vreemden.
Zijn afstamming is nog steeds terug te vinden in zijn aangeboren waak- en werkvermogen. Adequate leiding en contact met de baas is nodig om bovengenoemde karaktereigenschappen tot ontwikkeling te laten komen. De Grote Zwitser is dan ook niet geschikt als kennelhond.

Gedurende de opvoeding zijn duidelijkheid, geduld, rust en regelmaat een voorwaarde. Het aanleren van gewenst gedrag kost tijd. De Grote Zwitserse Sennenhond is een zelfstandige hond, gericht op zijn omgeving maar geen will to please hond.
Gedurende de groei dient aandacht besteed te worden aan gepaste beweging; niet te lang wandelen, geen trappenlopen, weinig bochten, voldoende en juiste voeding en niet te vergeten veel rust.
Werken behoort nog steeds tot een van zijn geliefde activiteiten. Aan de fiets, voor de step, rustig hardlopen, lange wandelingen (al dan niet met rugzak) zijn gewild.

 

Verzorging

De verzorging van de Grote Zwitserse Sennenhond is tamelijk eenvoudig. Regelmatige beweging houdt hem in conditie. Ook in het eten is hij niet moeilijk. Af en toe een kam- of borstelbeurt is voldoende om de vacht op peil te houden. Ook de Grote Zwitserse Sennenhond verhaart; zeker tijdens de ruiperiode vind je haren in huis. Let op schone ogen en oren, controleer de hond regelmatig.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Nederlandse Vereniging van Appenzeller, Entlebucher & grote Zwiterse Sennenhonden is bezig met de gezondheid van de Grote Zwitserse Sennenhond. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, elleboogdysplasie, ECVO-oogonderzoek en een Ostreochondrosis Dissecans (OCD) van de schouder.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Sectie 3

FCI nummer 58

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

  

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging