Landseer ECT

Van de meeste huidige hondenrassen is de oorsprongsgeschiedenis goed te achterhalen. De Landseer ECT geschiedenis verliest zich echter in de nevelen van het verleden. Er zijn slechts vermoedens over de oorsprong van dit ras blijven ons deel. De Landseer ECT stamt af van de oer-Newfoundlander, honden die eind 18e, begin 19e eeuw in Engeland geïmporteerd werden vanaf Newfoundland en de oostkust van Canada. Naar verluidt werden de honden in Canada gebruikt als trekdier en voor het binnenhalen van netten en het redden van drenkelingen. De naam Landseer is mede ontstaan door de afbeeldingen van de populaire Victoriaanse kunstenaar Edwin Landseer, die een voorliefde voor de wit-zwarte variëteit had.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

  

Ras

De Landseer ECT is een grote en sterke hond. Hij heeft een brede kop met een stop die duidelijk is. De voorsnuit is vierkant, de lippen droog. De neus is zwart, de ogen bruin en diepliggend. De middelgrote oren met ronde punten liggen dicht tegen de wangen. Het ras heeft een brede nek zonder grote wammen. De rug is recht en breed, de lendenen en het kruis zijn zeer gespierd en de borst is diep. De staart hangt af tot beneden het spronggewricht. De benen zijn zwaar en sterk, de ellebogen sluiten aan bij de onderlijn van de borstkas. De voeten zijn tussen de tenen voorzien van zwemvliezen. Hij bezit lang glad haar met een dichte ondervacht die niet snel nat wordt. Het lichaam is wit met zwarte platen, maar hals, borst, buik, benen en staart moeten wit zijn. Meer zwart vinden we aan het hoofd, maar een witte snuit en bles zijn gewenst. Een reu heeft een schofthoogte van 72 tot 80 cm, een teef van 67 tot 72 cm. Het gewicht ligt tussen de 50 en 68 kg. Ze worden gemiddeld 9 tot 11 jaar.

 

 

Karakter

De Landseer ECT is een hond met een tamelijk grote drang om iets “te doen” met de baas. Hij is actief, heeft temperament, maar behoort beslist niet nerveus te zijn. Hij is zelfverzekerd, aanhankelijk, intelligent, trouw aan zijn baas en tamelijk zachtmoedig van aard. Als hij voldoende vrije beweging buiten krijgt, is hij prettig rustig in huis. De meeste Landseers beschikken over een flinke portie onafhankelijkheid en eigenzinnigheid. Zijn aard draagt een grote steen bij in de ontwikkeling van zijn karakter. Wie zijn hond zeer consequent, zonder hardhandigheid, maar met veel liefde en geduld opvoedt, zal aan de Landseer een fijne kameraad hebben.

 

Verzorging 

Een langharige vacht verdient wel wat extra aandacht maar ook niet te veel. Te veel borstelen kan de haren breken en je kunt er ongewild te veel ondervacht uithalen. Eenmaal in de week de hond uitborstelen is normaal gesproken voldoende. Wanneer de hond in de rui is, kun je wat vaker borstelen. Een bad is ook een aanrader om loszittende haren kwijt te raken. Zo ben je sneller van de overlast af en activeer je de huid om een nieuwe vacht aan te maken.

 

Gezondheid 

De rasverenigingen; Landseer Club Nederland en Nederlandse Landseer ECT Vereniging zijn bezig met de gezondheid van de Landseer ECT. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, elleboogdysplasie, ECVO-oogonderzoek en DNA-onderzoek naar Thrombopathie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Sectie 2.2

FCI nummer 226

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen