Leonberger

Duits ras. Genoemd naar de plaats Leonberg in Württemberg, Duitsland. Omstreeks 1860 gefokt uit kruisingen van de Landseer, de Sint Bernard en de Pyreneese Berghond. Grondlegger Heinrich Essig wilde een hond fokken die zou lijken op de leeuw in het stadswapen.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Groot, krachtig, gespierd, elegant, goed geproportioneerd.

De vacht is matig zacht tot grof, vlak liggend, recht of iets golvend. Manen aan borst en hals. Kleur als van een leeuw, goudgeel tot roodbruin met een zwart of donker masker.

De schofthoogte van de Leonberger ligt tussen de 65 cm en 80 cm. Het gewicht varieert van 55 kg tot 65 kg.

 

 

Karakter

Zelfbewust, rustig, vriendelijk

 

Gezondheid

De rasvereniging; Leonbergse Honden Club Nederland is bezig met de gezondheid van de Leonberger. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, ECVO-oogonderzoek en DNA-onderzoek naar Leonberger Polyneuropathie 1 en 2.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Sectie 2.2

FCI nummer 145

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging