De Newfoundlander (de Gentleman onder de honden) komt van oorsprong uit Canada van het eiland Newfoundland, waar hij de vissers hielp met de netten uit het water te halen en ook als mensenredder bekend stond. Er zijn 3 kleurvariëteiten te weten zwart, bruin en wit-zwart.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
De Newfoundlander is een imposante hond, die harmonisch en krachtig gebouwd is maar ondanks zijn grote en zwaarte geen trage of plompe indruk mag maken. Er moet een duidelijk verschil tussen reu en teef zijn. Ze hebben een brede en rechte rug. De borst is breed en diep en de staart reikt iets verder dan de sprong. Belangrijke gewenste onderdelen in het Newfoundlanderhoofd zijn: zachte expressie die welwillendheid en zachtheid weerspiegeld. Een goed gevormd breed hoofd en licht gewelfd schedeldak. De voorsnuit is duidelijk vierkant, diep maar matig kort en vrij van plooien. De ogen zijn klein en donker, ver uiteen geplaatst en matig diepliggend. Het gebit is bij voorkeur scharend maar tang is toegestaan. Staat recht op de benen. De schofthoogte van een reu is ongeveer 71 cm en die van een teef ongeveer 64 cm.
De Newfoundlander is een zelfbewuste, aanhankelijke, intelligente en zachtmoedig hond. Zijn imposante verschijning zal diegene die kwaad in zin heeft op afstand houden. Newfoundlanders voelen situaties feilloos aan en zullen u als baas adequaat beschermen. De Newfoundlander heeft natuurlijk net als iedere andere hond wel een opvoeding nodig. Daarom is het raadzaam om een gehoorzaamheidscursus te volgen, dus bezint eer ge begint: Denk goed na voordat u een Newfoundlander in huis neemt, een klein beertje vindt iedereen leuk maar wat als ze groter worden.
De Newfoundlander houdt van wandelen maar vooral zijn voorkeur voor het water is bekend. Ongetwijfeld is dit een van zijn markante eigenschappen (waterwerk). De gemiddelde leeftijd ligt ongeveer rond de tien jaar. Er zijn natuurlijk honden die ook eerder overlijden, maar ook die ouder worden.
De vacht van een Newfoundlander is een dubbele waterafstotende vacht die veel verzorging vraagt. Een goede verzorgde Newfoundlander is een lust voor het oog. Het is dan ook noodzakelijk dat de vacht regelmatig wordt geborsteld en gekamd. Elke dag even borstelen en een keer per week helemaal doorkammen. Dit gebeurt laagje voor laagje. Benodigdheden hiervoor zijn borstel, middelgrove kam, schaar, effileerschaar en hark. Regelmatig, elke dag, een wandeling met hem maken hoort ook bij de verzorging
De rasverenigingen; Nederlandse Newfoundlander Club en The Newf Society zijn bezig met de gezondheid van de Newfoundlander. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, elleboogdysplasie, ECVO-oogonderzoek, DNA-onderzoek naar Cystinurie en hartonderoek doormiddel van Kleurendoppler echografie.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.
FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Sectie 2.2
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).