Dandie Dinmont Terrier

De Dandie Dinmont Terrier is ontstaan in de grenstreek van Engeland en Schotland.  Het een van de oudste terrierrassen; rond 1700 werd er al over deze terriers geschreven. De Dandie werd gebruikt voor het stropen en het jagen op dassen en vossen. Het is aan de schrijver Sir Walter Scott te danken dat de Dandie Dinmont Terrier zijn huidige naam kreeg. Dandie Dinmont is een karakter uit de roman Guy Mannering.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Dandie is zonder meer een grappige verschijning. Het hoofd is heel kenmerkend voor het ras, stevig gebouwd en groot, maar wel in verhouding. Het hoofd wordt gedomineerd door een zijdeachtige topknot. De ogen zijn groot en donker en zeer opvallend. Ze hebben goed ontwikkelde kaken en behoren een schaargebit te hebben. De ruglijn heeft de vorm van een liggende slappe letter ‘S’. De rug valt omlaag bij de schouders en gaat weer omhoog bij de lendenen en loopt daarna weer af naar de staartaanzet. De staart heeft een fraaie bevedering. Er komen twee kleuren voor: peper en mosterd. De peperkleur is donker blauwzwart tot licht zilvergrijs met een weelderige zilverwitte kuif. De mosterdkleur is roodbruin tot bleek beige met een weelderige roomwitte kuif. De schofthoogte van de Dandie is 20-28 cm en het gewicht ligt tussen 8-11 kilo. De gemiddelde leeftijd ligt op 12-13 jaar.

 

 

Karakter

De Dandie is een sportieve, zelfstandige, vastberaden, eigenwijze en toegewijde hond. Hij heeft iets ‘menselijks’, zowel in zijn uiterlijk als in zijn karakter. Zijn blaf doet een veel grotere hond vermoeden. Het is ook een zeer waakse hond. Laat je niet door zijn maat misleiden. Dandies moeten weten wie er de baas is, want dikwijls proberen ze je te slim af te zijn. De Dandie Dinmont Terrier is ook sociaal (mits goed opgevoed), op vrijwel een voorbeeldige manier. Hij zoekt geen ruzie met honden die hij tegenkomt. Het moet wel "klikken" met andere huisgenoten (honden) anders kan hij zijn mannetje staan. Hun grote gehechtheid aan de baas maakt dat ze het alleen gelaten worden maar moeilijk kunnen verkroppen. Ze zullen misschien niet gaan ‘huilen’ van verdriet, maar wel hun ergernis luchten op wat zoal voorhanden is aan stuk te bijten artikelen. De Dandie is buitengewoon geschikt als familiehond. Hij is aanhankelijk, op het overdreven af, leergierig en opgewekt.

 

Verzorging 

De Dandie Dinmont heeft een zachte donzige ondervacht en een dichte, stugge bovenvacht, die tijdens de jacht een goede bescherming biedt tegen dorens en dicht struikgewas. De structuur van de vacht houdt bovendien niet alleen de warmte, maar ook de regen tegen. De vacht is tamelijk bewerkelijk: een wekelijkse borstel- en kambeurt en zo'n 3 tot 4 keer per jaar trimmen is geen overbodige luxe. Dat trimmen moet met de hand gebeuren. Scheren is uitermate slecht voor de vachtstructuur. Het beoogde effect wordt bovendien niet bereikt, de oude vacht blijft zitten.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Schotsche Terrier Club is bezig met de gezondheid van de Dandie Dinmont Terrier. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek en Glaucoom-onderzoek

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 3: Terriers

Sectie 2

FCI nummer 168

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging