Irish Glen of Imaal Terrier

Glen betekent vallei en de Imaal is een riviertje in het graafschap Wicklow in Ierland. Het was een hond die gehouden werd door arme Ierse boeren. Deze boeren wilden een hond die zich op velerlei gebied nuttig kon maken. Hij moest het erf vrij houden van ongedierte, niet duur in de kost zijn en een goede waakhond. Ook moest hij op de kinderen passen. Glens zijn nog altijd buitengewoon kindvriendelijk. Bovendien werd hij gebruikt voor de jacht op de das. Voor dit laatste was het een vereiste dat de hond sterk en moedig was, de das was immers een geduchte vijand. Hiervoor werd de hond losgelaten bij het dassenhol en moest hij de das hetzij binnen in het hol doden of eruit sleuren. Al die tijd mocht de hond geen geluid maken. Dit houdt in dat een Glen of Imaal terrier niet blaft bij opwinding, alleen als er onraad is.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Glen is een zwaar gebouwde, kortbenige terrier. Een volwassen hond kan wel tot 18 kilo wegen. De schofthoogte mag niet meer bedragen dan 35,5 cm.
Zij hebben een dubbele vacht, hard dekhaar met zachte onderwol, van middelmatige lengte. Het haar op de buik en poten is zachter en iets lichter van kleur. Er komen twee kleurslagen voor: wheaten (tarwekleurig variërend van licht koffiemelk kleurig tot rood) en blauw gestroomd (variërend van lichtgrijs tot donkergrijs).
De oren zijn klein en half-hangend. De ogen moeten bruin zijn en de neus zwart. Het gebit scharend of tang met grote elementen. De Glen is een gezond ras dat een gemiddelde leeftijd van 12 jaar bereikt.

 

 

Karakter

De Glen is, zoals de meeste terriers, soms behoorlijk dominant en met name naar soortgenoten. Maar met een consequente opvoeding ontwikkelt hij zich tot een buitengewoon loyale huisgenoot. Hij heeft een grote “will to please” en doet het daarom goed op gehoorzaamheidscursussen. In huis is hij uitzonderlijk rustig. Buiten is hij levendig zonder al te veel jachtinstinct. Hij is geen wegloper.

 

Verzorging

Hoewel de Glen in huis heel rustig is heeft hij toch wel beweging nodig. Elke dag een stevige wandeling naast de obligate korte wandelingen. Liefst los rennen door het bos of park. Meenemen naast de fiets is, vanwege de korte poten, geen optie.
Hij is een goede eter, daardoor wordt hij gemakkelijk overvoerd.
De vacht moet wekelijks goed worden doorgekamd om klitten te voorkomen. Let hierbij ook op klitten tussen de tenen en in de gehoorgangen. Door de hond drie tot vier keer per jaar met de hand te (laten) plukken voorkomt haaruitval in huis.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Nederlandse Vereniging voor de Irish Glen of Imaal Terrier is bezig met de gezondheid van de Irish Glen of Imaal Terrier. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie, ECVO-oogonderzoek en DNA-onderzoek naar PRA. 

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 3: Terriers

Sectie 1

FCI nummer 302

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 


Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging