Irish Soft Coated Wheaten Terrier

Van origine een werkhond over wiens ontstaan weinig bekend is. Verondersteld wordt dat er verwantschap bestaat met de andere Ierse Terrierrassen. Rond 1920 verscheen er een Softcoated Wheaten Terrier op een veldwedstrijd en ontstond belangstelling voor het ras.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Goed gebouwde, harde en actieve hond, die een krachtige indruk maakt. Normale beenlengte. De overvloedige, zachte, zijdeachtige vacht, die aan een wuivend tarweveld doet denken, onderscheidt hem van de andere Terriërs. Lichaam compact. Gangwerk soepel en harmonisch.

De vacht is zacht, zijdeachtig aanvoelend en niet grof. In de rasstandaard wordt een onderscheid gemaakt tussen getrimde en ongetrimde honden, jonge honden en pups. Kleur: elke schakering van licht tarwe tot roodgoud.

De schofthoogte van de Irish Soft Coated Wheaten Terrier ligt tussen de 40 cm en 50 cm. Het gewicht varieert van 15 kg tot 20 kg.

 

 

Karakter

Energiek, dapper en met een goed humeur. Schrander, betrouwbaar, verdedigend, maar niet agressief. Een milder temperament dan de meeste Terrierrassen.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Irish Soft Coated Wheaten Terrier Club Nederland en Nederlandse vereniging voor de Irish Soft Coated Wheaten Terrier ‘de Wheatens’ zijn bezig met de gezondheid van de Irish Soft Coated Wheaten Terrier. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 3: Terriers

Sectie 1

FCI nummer 40

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen