Parson Russell Terrier

De Parson Russell Terrier is één van de twee rassen, die zijn ontstaan uit de Working Fox Terriers van dominee John (Jack) Russel, die in de 19e eeuw met zijn terriers jaagde in Devon, het zuiden van Groot-Brittannië. De Parson Terrier is groter dan de Jack Russel Terrier, het andere ras wat uit de Working Fox Terrier is ontstaan. Hoewel het een oud ras is werd de Parson Russel Terrier pas in 1990 officieel erkend door de diverse Kennel Clubs. De Parson is van origine een jachthond, die is staat moet zijn om met paarden mee te rennen. Als jachthond moest hij het opnemen tegen o.a. vossen, waardoor het ras bestaat uit geharde honden.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Parson Russell Terrier behoort tot de kleinere terrierrassen. De Parson heeft een expressief wigvormig hoofd, met kleine hangende oren en donkere ogen.  De schofthoogte van teven ligt rond 33 cm en voor reuen 36 cm. Belangrijker dan de schofthoogte is de omvang van de borstkast. Deze borstkast moet achter de schouders te omspannen zijn door twee normale mannen handen. Deze maat geeft aan dat de hond in een vossenhol kan komen en, niet onbelangrijk, er ook weer uit kan komen. De Parson is overwegend wit van kleur met tan en/of zwarte aftekeningen (bij voorkeur op hoofd en bij de staart).  De vacht kan glad, ruwharig of ‘broken’ (soort tussenvorm van glad en ruwharig) zijn. In alle gevallen moet de vacht hard en weerbestendig zijn. De gemiddelde leeftijd ligt rond 13-15 jaar, maar er zijn ook honden die 18 jaar worden.

 

 

Karakter

Zoals alle terriers heeft ook de Parson Russell een consequente opvoeding nodig en voldoende beweging. Als hij goed is opgevoed, is het een gehoorzame huishond die bijzonder geschikt is voor diverse vormen van hondensport. Hij kan ook goed overweg met andere huisdieren, mits hij dat van jongs af aan gewend is. Het is een pittige jachthond, dus opletten blijft geboden.

 

Verzorging

De Parson Russell heeft weinig verzorging nodig; een borstelbeurt en de ruwharige en ‘brokencoated’ Parsons worden met de hand geplukt. Dit is gemakkelijk zelf te doen, maar je kunt ook naar een trimsalon. Het ras heeft geen bijzondere voeding nodig; eerder een wat schralere voeding zoals de meeste terriers.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Parson Russell Terrier Club Nederland is bezig met de gezondheid van de Parson Russell Terrier. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie en ECVO-oogonderzoek. Aangeraden wordt onderzoek naar Cochleaire doofheid en DNA-onderzoek naar Late Onset Ataxia

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 3: Terriers

Sectie 1

FCI nummer 339

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

   

Rasvereniging