Staffordshire Bull Terrier

Oud Engels ras, waarover al in de 18de eeuw wordt geschreven. Ontstaan uit kruisingen tussen de Bulldog en Terriërs om te worden ingezet bij 'Bull & Bear baitings', gevechten tussen hond en stier en hond en beer. Omdat bij de erkenning van dit ras, in 1935, de naam Bull Terrier al vergeven was, gaf men het voorvoegsel Staffordshire, de Engelse mijnstreek, waar vechtsport met honden destijds populair was.


Wist je dat niet alle Staffordshire Bull Terriers die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Gespierd, snel en behendig. Kort hoofd met een brede schedel en goed ontwikkelde kaakspieren. Opvallend is de brede borstkas. Maakt een compacte en atletische indruk en heeft een imponerend voorkomen.

De vacht is glad, kort en ligt dicht op de huid. Kleuren: rood, reekleurig, wit, zwart of blauw, of een van deze kleuren met wit. Zwart met bruin (black and tan) of leverkleur (chocolate) zijn niet gewenst.

De schofthoogte van de Staffordshire Bull Terrier ligt tussen de 35 - 40 cm. Het gewicht varieert van 10 - 20 kilo.

 

 

Karakter

Moedig en vasthoudend. Schrander, aanhankelijk, betrouwbaar, speels en mensvriendelijk. Niet agressief en van nature gehoorzaam.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Staffordshire Bullterrier Club Nederland is bezig met de gezondheid van de Staffordshire Bull Terrier. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: DNA-onderzoek naar Heriditary Cataract en L-2 Hga.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 3: Terriers

Sectie 3

FCI nummer 76

 

op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging