Dashond, korthaar

De Dashond of Teckel is een uit Duitsland afkomstige lage, kortbenige jachthond. Hij is zeer gespierd en krachtig gebouwd met een fiere hoofdhouding en een alerte uitdrukking. Daarbij is hij een vrolijke en schrandere gezelschapshond. De kortharige variëteit is de originele vorm.


Wist je dat niet alle Teckels die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een lage en langgerekte maar compacte verschijning met korte, rechte voorbenen en sterk van bot; de borstkas is ruim en diep en opvallend is het sterk vooruitspringende borstbeen. Het hoofd is langgestrekt, scherp en droog besneden met een attente uitdrukking.

De vacht is kort, dicht, glanzend en glad aanliggend met onderwol. Eenkleurig: rood, roodgeel, geel met of zonder zwarte haartjes (gesticheld); tweekleurig: diepzwart of bruin met roestbruine of gele aftekening; wildzwijnkleurig: black and tan patroon waarbij in het zwart witte haarpunten voorkomen; gevlekt/gestroomd: zwart, rood of grijs met onregelmatige witte vlekken, waarbij noch de donkere, noch de lichtere kleur mag overheersen.

Van de Dashond wordt niet de schofthoogte maar de borstomvang gemeten. Deze is van de Dashond Standaard minstens 35 cm. Het gewicht ligt rond de 10 kilo.

 

 

Karakter

Een schrandere en moedige jachthond die jaagt met veel passie en grote volharding. Als huishond vallen zijn vrolijkheid en waaksheid op; is daarbij moedig, trouw en aanhankelijk maar ook slim en eigenzinnig.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Nederlandse Teckel Club is bezig met de gezondheid van de Dashond, korthaar. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

Normenmatrix

Voor dit ras gelden vanaf 1 mei 2021 de volgende regels voor het fokken volgens de normenmatrix:

Ouderdieren

 • Minimum leeftijd van vaderhond bij 1e dekking is 9 maanden

Verplichte gezondheidsonderzoeken

 • ECVO-oogonderzoek
  Het onderzoek mag maximaal 24 maanden oud zijn bij de dekking.
  Toegestaan:
  • Distichiasis/ Ectopische Cilie-  niet vrij x  Distichiasis/ Ectopische Cilie – vrij
  De hond moet vrij zijn op de onderdelen:
  • Retina Degeneratie (PRA)
  • Cataract (congenitaal)
  • Cataract (niet-congenitaal)

  Indien een van de ouders lijder was aan Retina Degeneratie (PRA) mag er niet met de nakomeling gefokt worden.
  Voor buitenlandse vaderhonden is het ECVO-onderzoek alleen verplicht indien de moederhond Distichiasis niet vrij heeft; in dat geval dient de vaderhond een ECVO-onderzoek te hebben ondergaan en Distichiasis vrij als uitslag te hebben.

   

FCI informatie

FCI groep 4: Dashonden

FCI nummer 148

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging