Basenji

De Basenji is een Afrikaanse hond, die zijn oorsprong in Congo heeft, is één van de oudste rassen ter wereld. Basenji betekent ‘bosding’. Waarschijnlijk zijn de voorouders van dit ras reeds duizenden jaren oud, omdat dergelijk honden voorkomen op afbeeldingen in de Faraograven.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een Basenji is een licht gebouwd aristocratisch uitziend hondje met een vierkante bouw. Zijn voorhoofd is gerimpeld, staande oren en zijn staart zit in een strakke krul. Het haar is kort, fijn en enigszins hard. Deze Afrikaanse boshond is er in vier kleuren: rood-wit, zwart-wit, tricolor (zwart-wit met rood masker) en brindle (gestroomd). Alle variëteiten hebben een witte borst, voeten en staartpunt.

De schofthoogte van de Basenji ligt tussen de 40 cm (teven) en 43 cm (reuen). Het gewicht varieert van 9 kilo (teven) tot 11 kilo (reuen). Zij kunnen een leeftijd van 13-15 jaar makkelijk halen. 

 

 

Karakter

De Basenji is een eigenwijze, nieuwsgierige, zelfstandige hond, die ook zeer aanhankelijk is naar zijn roedelgenoten.
Loslopen kan een probleem zijn, want de Basenji heeft veel jachtpassie en gaat op momenten dat hij wild ziet geheel zijn eigen gang.

De Basenji wordt ook wel een katachtige hond genoemd. Hij heeft geen lichaamsgeur, houdt niet van water, likt zich schoon en speelt als een kat en is maar 1x per jaar loops.

Een Basenji kan niet blaffen maar wel kan hij veel andere geluiden maken. Onder andere een soort 'jodel'. Dit geluid is bijna niet te omschrijven, maar klinkt ongeveer als het huilen van een wolf, maar dan met meerdere toonhoogten. Een Basenji laat dit geluid horen als hij blij is.

Tegenover vreemden kan de Basenji zich gereserveerd opstellen.

 

Verzorging 

De Basenji is net als een kat, zeer schoon en verzorgd zichzelf veel en vaak. De gladde vacht van de Basenji is heel gemakkelijk te verzorgen. Af en toe borstelen is voldoende om de dode haren te verwijderen. De vacht moet wel onderhouden worden om in goede vorm te blijven.

 

Gezondheid 

De rasvereniging; Basenji Club Nederland is bezig met de gezondheid van de Basenji. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek en DNA-onderzoek naar Fanconi.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 6

FCI nummer 43

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging