Chow Chow

In Engeland ontwikkeld ras van Chinese oorsprong. In China al zo'n 3000 jaar bekend. Van origine veelzijdige gebruikshond: voor de jacht, voor het hoeden van vee, voor het bewaken van huis en hof, als bont- en vleesleverancier én als gezelschapshond. Momenteel in China (zo goed als) uitgestorven, maar wereldwijd bekend als gezelschapshond.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Middelgroot, voor een Spits aan de stevige kant, straalt rust en waardigheid uit. Drie typische kenmerken: blauwe tong (in een liefst helemaal donkere mond), 'scowl' (zurige, fronsende uitdrukking ten gevolge van de plaatsing van de oren) en de steile achterhand, verantwoordelijk voor het aparte steltachtig gangwerk.

Langharig of (minder vaak) kortharig. 
Langharig: overvloedig rijke, rechte en harde, uitstaande bovenvacht met dikke, wollige ondervacht. Om de hals een rijke kraag en met een duidelijke broek aan de achterbenen. 
Kortharig: korte, overvloedige, dichte, recht uitstaande bovenvacht, plucheachtig, met wollige ondervacht. 

Kleuren: rood in alle mogelijke tinten, vaak met een lichte schakering op staart en in de broek, verder zwart, reekleur (grijsachtig rood), blauw en crème. Ook wit is erkend. Dit is echter zeer zeldzaam en komt nog wel voor in Duitsland en Oost-Europa.

De schofthoogte van de Chow Chow ligt tussen de 45 en 55 cm. Het gewicht varieert van 25 tot 40 kilo.

 

 

Karakter

Zelfstandig en eigenzinnig. Zeer gehecht aan hem bekende mensen, onverschillig tot afwijzend tegen vreemden. Bijzonder waaks, maar niet luidruchtig. Al vanaf zeer jonge leeftijd zindelijk, 'katachtig' schoon op zichzelf.

De Chow kan onverschillig of afwijzend zijn.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Chow Chow vereniging Holland en Nederlandse Chow Chow Club zijn bezig met de gezondheid van de Chow chow. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie. De Nederlandse Chow Chow Club stelt verder onderzoek naar Elleboogdysplasie, ECVO-oogonderzoek en Patella Luxatie verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 5

FCI nummer 205

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasverenigingen