Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond komt uit Finland en behoort tot de Noordelijke herders- en waakhonden. Het is een werkhond, die de rendierkudde hoedde en bewaakte. Een hond met de bouw en het karakter om dagelijks ongeveer 70 tot 150 km af te leggen over de toendra's, door bossen en bergen om de kudde te verplaatsen. De Sami selecteerden de honden niet op uiterlijk, maar op de kwaliteiten die een goede werkhond nodig had in barre leefomstandigheden om de half wilde rendieren te hoeden. Mede dankzij zijn assertieve en imponerende houding kan de Finse Lappenhond een rendier dwingen naar zijn of haar kudde terug te keren.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De bouw is iets langer dan hoog met een krachtig gebouwd lichaam en een vrij breed hoofd. De snuitlengte is korter dan lengte van de schedel. Samen met de amandelvormige ogen en het vele haar om het hoofd en de oren geeft dat de Finse Lappenhond zijn zachte uitstraling.

De Finse Lappenhond heeft een overvloedige vacht. De boven vacht is lang en grof en de onder vacht is zacht en dicht. Daarmee is de hond uitstekend beschermd tegen de lage temperaturen en sneeuw in de winter en tegen de muggen in de zomer.

Reuen hebben een schofthoogte van 49 cm; voor teven is dit 44 cm met een marge van 3 cm. De Finse Lappenhond is een sterk en gezond ras en ze kunnen gemakkelijk de leeftijd van 13 jaar en ouder behalen.

 

 

Karakter

De Finse Lappenhond heeft een vriendelijke uitstraling. Is zeer verdraagzaam ten opzichte van kinderen. Hij is schrander, speels, leergierig, moedig, trouw en aanhankelijk aan het gezin. Ietwat eigenzinnig als de meeste Arctische rassen, maar ook gevoelig. De teef is meestal wat “deemoediger” dan de reu. Tolerant tegenover soortgenoten en zal niet gauw een confrontatie aan gaan. Er is sprake van een latent jachtinstinct. De Finse Lappenhond is zelfstandig, intelligent en een beetje eigenwijs.

Hij behoeft een zachte (belonen, prijzen), maar wel consequente opvoeding. Het is van nature een hond, die zijn omgeving in de ruimste zin van het woord wil ontdekken. De Finse Lappenhond is echter ook een hond die graag de aandacht van mensen krijgt en bij hun in de buurt wil zijn, waardoor hij bereidt is zich te schikken in grenzen die worden gesteld. Ze leren snel en omdat de Finse Lappenhond graag wil samenwerken is hij gemakkelijk te trainen.

 

Verzorging 

De Finse Lappenhond heeft een lange vacht die stevig en ruw aanvoelt en iets uit staat. De onderwol is dicht en zacht. De vacht is zelfreinigend door de natuurlijke talglaag. Hierdoor is er weinig vachtverzorging nodig. Als de vacht vuil is kan er gekamd of geborsteld worden. Aan te raden is, om klitten te voorkomen, de hond één maal per week te kammen of te borstelen.

Tijdens de ruiperiode is nodig om enkele keren per week te kammen. De Finse lappenhond verliest een á twee keer per jaar de vacht. Voor teven is dat meestal gekoppeld aan de loopsheid.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Finse Lappenhondenvereniging Nederland is bezig met de gezondheid van de Finse Lappenhond. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 3

FCI nummer 189

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

  

Rasvereniging