IJslandse Hond

De IJslandse hond stamt af van honden die met Noorse Vikingen naar IJsland kwamen tijdens de kolonisatie van dit eiland (874-930). Het ras is verwant aan andere Scandinavische rassen, zoals de Buhund. Dreigde in de 19e eeuw op IJsland te verdwijnen door epidemieën, hongersnood en natuurrampen, maar ook omdat men probeerde het herdersinstinct te verhogen door te kruisen met andere rassen. Alleen op boerderijen in afgelegen gebieden bleef het ras zuiver bewaard. Dankzij de inspanningen van een Engelsman met interesse in IJsland en kynologie is het ras behouden gebleven en in 1969 door de FCI erkend.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Noordelijke Spits, langer dan hoog. Origineel werkras, flink en stoer, gewend aan een leven buiten, zonder luxe. Lachend gezicht met beweeglijke oren.

Ze hebben een middellange of lange bovenvacht, kort op het gezicht en de voorkant van de benen. Ondervacht dicht, zacht en wollig. Alle kleuren zijn toegestaan, als er maar één kleur overheerst. Wit in de vorm van een bles en markeringen op borst, punt van de staart en benen en tenen zijn toegestaan.

De schofthoogte van de IJslandse Hond ligt tussen de 40 en 50 cm. Het gewicht varieert van 10 tot 20 kilo.

 

 

Karakter

Levendig, goedaardig, vriendelijk, waaks zonder enige agressiviteit.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; IJslandse Honden Club en Vereniging De IJslandse Hond in Nederland zijn bezig met de gezondheid van de IJslandse hond. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, Patella Luxatie en ECVO-oogonderzoek

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 3

FCI nummer 289

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasverenigingen