Jämthund

Jachthond voor eland, lynx en beer. Pas laat als ras erkend, maar al heel oud type hond, van de eerste bewoners van Noord-Zweden.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Groot, sterk en met een enorm uithoudingsvermogen.

Dicht aanliggende, iets uitstaande bovenvacht, korter op het hoofd en de voorkant van de benen; zachte ondervacht. Bovenvacht een mengeling van licht- en donkergrijs. Lichtgrijze of crème-aftekening aan de snuit, wangen, keel, buik, benen en onderkant van de staart. Ondervacht licht, liefst crème.

De schofthoogte van de Jämthund ligt tussen de 50 en 65 cm. Het gewicht varieert van 30 tot 35 kilo.

 

 

Karakter

Moedig en energiek, maar ook stoïcijns.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Scandia, Vereniging van Liefhebbers en Fokkers van Scandinavische Spitshonden is bezig met de gezondheid van de Jämthunt. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 2

FCI nummer 42

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasvereniging