Lapinporokoira

Hond van de Finse Lappen (Samen), hoeder van rendieren in sneeuwrijk gebied. Nauw verwant aan de Finse Lappenhond (Lapinkoira) en de Zweedse Lappenhond.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Middelmatig grote, vrij stevig gebouwde hond, langer dan hoog, met ook een relatief breed hoofd.

Bovenvacht water- en sneeuwafstotend, lang, ruw aanvoelend en glanzend, tamelijk vast tegen het lichaam gedrukt, op het hoofd en aan de binnenkant van de benen korter. Dichte, zachte, wollige ondervacht. Zwart met lichtere aftekening.

De schofthoogte van de Lapinporokoira ligt rond de 50 cm. Het gewicht varieert van 25 tot 30 kilo.

 

 

Karakter

Rustige, gehoorzame hond die graag werkt. Vriendelijk ten opzichte van mensen.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Scandia, Vereniging van Liefhebbers en Fokkers van Scandinavische Spitshonden is bezig met de gezondheid van de Lapinporokoira. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek en DNA-onderzoek naar PRA.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 3

FCI nummer 284

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasvereniging