Noorse Buhund

Oud Noors ras, gewaardeerde hofhond, inzetbaar voor diverse taken bij het hoeden en bewaken van vee


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Typische Spits, bescheiden van formaat, met een alerte en zelfbewuste uitstraling.

Dikke, volle en stevige, aanliggende bovenvacht, op hoofd en voorkant van de benen iets korter, zachte en dichte ondervacht. Tarwekleurig of zwart.

De schofthoogte van de Noorse Buhund ligt tussen de 40 cm en 50 cm. Het gewicht varieert van 10 kg tot 20 kg.

 

 

Karakter

Moedig, energiek, leergierig en vriendelijk. Zeer gericht op zijn gezin, buitengewoon aardig met kinderen. Blaft graag.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Scandia, Vereniging van Liefhebbers en Fokkers van Scandinavische Spitshonden is bezig met de gezondheid van de Noorse Buhund. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, ECVO-oogonderzoek en DNA-onderzoek naar Pulverulent nuclear cataract.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 3

FCI nummer 237

 

op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging