Noorse Elandhond Zwart

Noors ras, inzetbaar bij de jacht op eland in gebergte. Wat kleiner dan de grijze Noorse Elandhond en ook in Noorwegen zeldzaam


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Compacte, vierkante bouw, gespierd en atletisch, natuurlijk Spits-type.

De vacht is dik en lang, maar dicht aanliggend, korter op het hoofd en de voorkant van de benen; zachte, wollige ondervacht. Boven- en ondervacht zwart. Iets wit op borst en voeten is toegestaan.

De schofthoogte van de Noorse Elandhond Zwart ligt tussen de 40 cm en 50 cm. Het gewicht varieert van 20 kg tot 25 kg.

 

 

Karakter

Onverschrokken en moedig, beweeglijk en levendig. Gericht op mensen, vriendelijk, waaks maar niet agressief tegen vreemden. Redelijk gehoorzaam te krijgen, maar nooit helemaal.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Scandia, Vereniging van Liefhebbers en Fokkers van Scandinavische Spitshonden is bezig met de gezondheid van de Noorse Elandhond zwart. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 2

FCI nummer 268

 

op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

 

Rasvereniging