Norrbottenspets

Zweeds ras, verwant aan de Finse Spits en de Noorse Buhund. Leek uitgestorven, maar bleek dat niet te zijn, omdat de jagers gewoon met hun werkhonden hadden doorgefokt. Weer als rashond opgebouwd, toch ook in Zweden nog steeds zeldzaam. Afkomstig uit het gebied Norrbotten aan de Finse grens.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Typische kleine Spits, gedrongen en lichtgebouwd.

De bovenvacht is op het lichaam kort en uitstaand, aan de staart wat langer en zachter. Dikke, dichte en korte ondervacht. Wit met gele of roodbruine vlekken.

De schofthoogte van de Norrbottenspets ligt rond de 45 cm. Het gewicht varieert van 10 kg tot 15 kg.

 

 

Karakter

Zelfstandig, levendig en energiek, monter en zelfbewust. Waaks en gereserveerd ten opzichte van vreemden, niet agressief.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Scandia, Vereniging van Liefhebbers en Fokkers van Scandinavische Spitshonden is bezig met de gezondheid van de Norrbottenspets. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek en Patella Luxatie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 2

FCI nummer 276

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging