Oostsiberische Laika

Eén van de 6 Laikatypen, waarvan er 4 door de FCI zijn erkend. Vindt zijn oorsprong in het oostelijke deel van Siberië, ten oosten van de rivier Jenisej tot aan de Stille Oceaan. In dit gebied, zo groot als Europa, zijn een aantal lokale variaties ontstaan, die qua type en grootte van elkaar kunnen verschillen.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De grootste van de drie Laikarassen, middelgroot, droog en krachtig gebouwd. Heeft een natuurlijk uiterlijk en een zeer goed uithoudingsvermogen. Qua verschijning niet homogeen.

De bovenvacht is stug en recht, ondervacht goed ontwikkeld en zacht. Black and tan met lichte aftekeningen (karamis), peper en zout, gevlekt of bont, wit, grijs, zwart, rood en bruin in alle nuances.

De schofthoogte van de Oostsiberische Laika ligt tussen de 50 cm en 65 cm. Het gewicht varieert van 25 kg tot 35 kg.

 

 

Karakter

Is onverschrokken en moedig en hoort niet angstig te zijn. De blafdrempel is per hond verschillend.

Het is een niet moeilijk te trainen hond, mits hij een consequente en rechtvaardige opvoeding krijgt, waarbij een harde aanpak moet worden vermeden.

Het ras wordt vrijwel uitsluitend gefokt voor jagers door jagers. Daarom een hond met een zeer grote jachtpassie waar mee gewerkt, bij voorkeur gejaagd, moet worden en die veel beweging en geestelijke uitdaging nodig heeft. Zo niet dan kunnen gedragsproblemen ontstaan.

  

Gezondheid

De rasvereniging; Scandia, Vereniging van Liefhebbers en Fokkers van Scandinavische Spitshonden is bezig met de gezondheid van de Oostsiberische laika. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 2

FCI nummer 305

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging