Samojeed

De naam Samojeed is afkomstig van de Samojedenvolkeren in Noord Rusland en Siberië. Men gebruikte de honden voor de jacht, om de rendieren te hoeden hoeders en natuurlijk als sledehonden. De honden hebben een zachte aard en leefden daardoor dichtbij hun eigenaren en woonden in hun onderkomens, in koude periodes werden ze ook wel gebruikt als ‘verwarmers’.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een witte poolhond van gemiddelde afmetingen en functionele bouw, die in zijn verschijning de indruk van kracht, elegantie, charme, zelfvertrouwen en uithoudingsvermogen uitstraalt. De zogenaamde Samojedenglimlach wordt gevormd door een combinatie van oogvorm en plaatsing en mondhoeken die licht omhoog gebogen zijn. De kleur is zuiver wit, crème of wit met biscuit (de basiskleur is wit met een paar biscuit aftekeningen).

De ideale schofthoogte is voor teven 53 cm en voor reuen 57 cm; met een speling van 3 cm. De gemiddelde leeftijd van een Samojeed is 12-15 jaar.

 

 

Karakter

Een sociale vriendelijke, open en oplettende hond. Een familiehond die prima met andere dieren kan samenleven. Er is nog gering jachtinstinct aanwezig. Je moet de Samojeed op een zachte maar duidelijke manier opvoeden.

 

Verzorging

De Samojeed is een sportieve actieve hond, die graag met zijn baas dingen onderneemt. Hij is het liefst de hele dag bij je. Behendigheid, lange wandelingen, steppen, hij doet het allemaal graag met je. De vacht moet regelmatig gekamd worden. Tijdens de rui is het verstandig om de hond te wassen en te ‘blazen’. De losse haren worden met een blazer uit van de ondervacht geblazen.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Nederlandse Samojeden Club is bezig met de gezondheid van de Samojeed. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, ECVO-oogonderzoek en DNA-onderzoek naar Goniodysplasie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 1

FCI nummer 212

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging